Yapay zekaların gündemden düşmediği bir dönemde haliyle yok olan meslekler olması da kaçınılmaz oluyor. Gün geçmiyor ki hayatımıza yeni bir şeyler girsin. Ülke olarak teknolojiye meraklı olduğumuzdan olsa gerek, yeni şeyleri hemence tüketip bitirmeye odaklanmışız biz. İşte bu yeni şeyleri hayatımıza entegre ederken, eskilerinden de kolayca vazgeçiyoruz. Onlar yavaş yavaş etrafımızdan habersizce yok olurken, asla ölmeyecek dediklerim ise sanırım 100 yıl daha idare edecek gibi görünüyor.
Yok Olan Meslekler Neler?
İnternet Cafe
Hatırlar mısınız bilmem ama 10-15 sene öncesinde neredeyse her mahallede, hatta her sokakta bir İnternet cafe vardı. Çünkü birçoğumuzun evinde bilgisayar yoktu. Haliyle o zamanın revaçta olan iş fikirleri arasında oldukça popülerdi. Teknolojinin kullanım açısından yaygınlaşmasıyla birlikte hepsi bir bir kapanmaya başladı. Çünkü artık ihtiyaç kalmadı. Böylelikle yok olan meslekler arasında İnternet cafe işletmeciliği de yerini aldı.
Tüpçülük
Bir diğer yok olmaya yüz tutmuş meslek ise; her mahallenin olmazsa olmazlarından olan tüpçülük. Anadolu ve bir çok kırsal kesimde elbette hala yaygın bir meslek ama farkındaysanız artık yeni yerleşim yerleri tamamen doğal gazlı olarak yapılıyor. Bu yüzden şu an henüz ölmemiş olsa da, ölüm döşeğinde olan meslek grupları arasında tüpçülük de yer alıyor.
Marangozluk
Aklınıza gelen herhangi bir meslek grubu var mı? Aaaa aslında şu meslek de ölüyor ya da öldü diyebileceğiniz? Siz düşüne dururken ben yazıma devam edeyim. Ölmekte olan bir diğer meslek grubu ise; marangozluk. Eskiden o mahalle aralarında ya da farklı yerlerde gördüğümüz marangoz dükkanları inanın şu an hiçbir şey yapmıyor. Çünkü artık şu sökülüp takılan ve adına modüller denilen mobilyalar var. Bunun yanı sıra yeni yapıların neredeyse büyük bir çoğunluğu pimapen kapı ve pencere kullanıyor. Doğal olarak marangozluk mesleği de yavaş yavaş ölümlüler arasında yerini almaya başlıyor.
Sütçülük
Bizim sokağımıza halen gelmekte olan yaşlı bir amca var. Kendisi mahallemizin sütçüsü ve aynı zamanda yoğurtçusu. Süpermarket raflarında yağlı-yağsız yoğurt ve süt ürünlerini bulabildiğimiz için sanırım sütçülük mesleği için de yok olmaya yüz tutan mesleklerden biri diyebiliriz. Ancak gıda sektörü deyince insanlar bazı şeylerin biraz daha organik olanına yönelmeye başladı. Dolayısıyla süpermarkette satılan yoğurdun nerede, nasıl üretildiğini bilmiyorum ama bizim sütçünün ineği olduğunu gayet iyi biliyorum. Bu da doğal olarak benim gibi düşünenler için daha iyi bir seçim haline geliyor. Zaten doğanın anası yerine toprağı belleseydik, marketlerde organik reyonu falan da olmayacaktı.
Saatçilik
Yok olduğunu düşündüğüm meslek gruplarından biri de saatçilik. Çarşı yerinde bile ufak tezgahlarda 5-10 liraya saat satılıyor. Dolayısıyla bir saati tamire götürmek için kim neden uğraşır ki? Ayrıca farkında mısınız bilmem ama saat artık bir ihtiyaç olmaktan çok, bir aksesuar haline geldi. Çünkü çoğumuz saati öğrenmek için sadece cep telefonu kullanıyoruz. Saat takan insanlar ise dediğim gibi bunu sadece bir aksesuar olarak kullanıyor. Dolayısıyla saatçilik mesleği de bana göre günümüzde kaybolan mesleklerden biri haline gelmiştir.
Yok Olan Meslekler : Belki Yemenicilik?
Aklıma gelen daha doğrusu yazmak zorunda hissettiğim bir diğer meslek ise; yemenicilik. Yazmak zorunda hissettim çünkü bu meslek gurubunun pek de yok olduğunu sanmıyorum. Mesela Gaziantep‘te hala bir çok dükkan geçimini yemenicilikten sağlıyor. Bunun yanı sıra, yemeni kullanımı oldukça rahat, kaliteli ve sağlıklı olması nedeniyle bir çok insan tarafından da tercih ediliyor. Organik ürün mevzusu gibi düşünün işte. İl dışı güzel bir pazara sahip olduklarına da hiç şüphem yok.
For Ever Immortal: Berberlik
Şimdilik aklıma gelenler bunlar ama yazdıklarıma zıt olarak asla ölmez diyebileceğim mesleklerden biri ne diye soracak olursanız kesinlikle berberlik derdim. Tamam teknoloji gelişiyor, akıllı robotlarla ameliyatlar yapılıyor, koyun bile klonladılar. Ama kafa bu kafa… Şahsen ben kafamı tıraş etsin diye bir robota güvenmezdim. Hele hele kadınların saçını bir robota falan emanet edeceğini kesinlikle düşünmüyorum. İlle de bir insan olacak. Sıra beklerken çay söyleyeyim mi abi falan diyecek. Sonra tıraş esnasında seninle muhabbet edecek, tıraştan sonra da sigara ikram edecek.
Robot bunları yapabilir mi?
Ama belki şu olabilir: Katalogdan model beğeniriz, sonra start tuşuna basarak kafamızı bir hazneye yerleştirip arkamıza yaslanırız. Ödemeyi de araba yıkama alanlarındaki demir kutular gibi para atarak falan yaparız. 🙂 Bu yüzden şimdi ölümsüz gibi görünse de zamanla yok olacak meslekler arasında berberlikte yerini alabilir.
Kim bilir…
Burak - 1 hafta önce
Yıllardır cebimde çöplerle geziyorum bulduğum ilk çöpe boşaltıyorum. ben bu kadar uğraşırken yanımdan geçen araba camdan şişeyi atabiliyor gel de…
Konu: Kırık Camlar Metaforu ve Bir Dondurma Kağıdının Tetikledikleri