Markanızın yolculuğu, siz şirketinizi resmî olarak kurmadan önce başlamıştı. Şimdi ise bugüne kadarki büyüme adımlarınızdan çok daha fazlası… Peki ya mevcut marka hikayeniz, sadece belirli tarihler ve şirketinizin dönüm noktalarından mı ibaret? Neyse ki bu konuda kendinizi yenilemek için hala geç kalmış sayılmazsınız!
Markanızın içerik pazarlama stratejisini kurgularken, muhtemelen siz de dijital trendleri ve sektörünüzdeki en güncel gelişmeleri yakından takip ediyor olmalısınız. Evet; bu, işletmenizi daha iyi bir noktaya taşımak için her zaman geçerliliğini koruyacak bir yaklaşım. Fakat potansiyelinizi ortaya çıkaracak asıl güç, sizi bugünlere getiren geçmişinizde saklı! Yani gelişim yolculuğunuzu tüm gerçekliği ve samimiyetiyle ortaya koyan bir marka hikayesi, kaderinizi yeni baştan yazabilmeniz için elinizdeki en güçlü koz olabilir!
- 1. Marka Hikayesi Nedir?
- 2. Marka Hikayesinin Önemi Nedir?
- 3. Marka Hikayesi Nasıl Olmalıdır?
- 4. Yeniden Marka Hikayesi Yaratmak Ne İşe Yarar?
- 5. İyi Bir Marka Hikayesi Yaratmanın 6 Yolu
1. Marka Hikayesi Nedir?
Marka hikayesi, bir şirketin kurulduğu ilk günden başlayarak bugünkü konumuna uzanan tüm gelişim yolculuğunu ifade ediyor. Bu özet tanımından da hareketle marka hikayesinin, bir şirketin faaliyete başlama ve büyüme adımlarının sıralı anlatımı olduğunu düşünebilirsiniz. Temel hatlarıyla doğru olsa da marka hikayesi, içerik pazarlama alanındaki önemi itibarıyla aslında bundan daha fazlasını hedeflemek için var!
2. Marka Hikayesinin Önemi Nedir?
Marka hikayeleri, tüketicilerin kullanmakta oldukları ya da satın almayı düşündükleri ürün veya hizmetin niteliğini öğrenebilmeleri için önemli ipuçları sunuyor. Markanın ait olduğu şirket ister bir asrı devirmiş olsun, isterse de sektörünün en yenisi… Hedef kitle için çoğu zaman önemli olan, bir markanın sektörde kaç yıldır var olduğundan çok gelişim seyri oluyor. Hatta buna, markanın faaliyete geçtiği mevcut şartlar ve kurucularının birikimi ile vizyonu da dahil edilmeli.
3. Marka Hikayesi Nasıl Olmalıdır?
Aslında her markanın bir hikayesi olduğu malum. Burada başarıya ulaşmanın esas yolu, onu sunma biçiminden geçiyor. Nitekim partnerlerine çok yönlü hizmet sunmayı hedefleyen bir içerik ajansları için, marka hikayelerinin yeniden yaratılması da temel bir gereksinim haline gelebiliyor. Ancak bunu yaparken bir yandan gerçekçi bir düzlemde kalınması, diğer yandan ise harekete geçirici bir kurgu oluşturulması çok büyük önem taşıyor. Ünlü reklamcı David Ogilvy’nin şu sözleri de bunu destekler nitelikte:
“Gerçeği söyle, ama onu büyüleyici kıl!”
4. Yeniden Marka Hikayesi Yaratmak Ne İşe Yarar?
Marka hikayesini doğru mesajlarla baştan yaratmak, kitlenin marka ile empati kurarak onu benimseyebilmesini sağlayan en etkili argümanlar arasında yer alıyor. Böylece markanın sunduğu ürün ve hizmetler daha da anlam kazanarak, kitlesel hafızada kalıcı bir yer edinebiliyor. İçerik pazarlamada ise bu, hedeflenen başarıya ulaşmada en kritik dönüm noktalarından birini oluşturuyor.
Tıpkı toplum ve birey ilişkisinde olduğu gibi, sektör ve marka arasında da bir katılma, uyumlanma ve amaç edinme sürecinden bahsetmek mümkün. Sadece şöyle bir fark söz konusu: Bireyler belirli bir gelişim katettikten sonra dünyaya geliş nedenini kendileri tayin ederken, markaların doğuşu direkt olarak bir ihtiyacı veya ideali gerçekleştirme nedenine dayanıyor. Bu da markalara fayda odaklı bir oluşum niteliği kazandırarak, onların kitle tarafından çok daha kolay kabul edilmesini ve hatta yüceltilmesini sağlıyor.
5. İyi Bir Marka Hikayesi Yaratmanın 6 Yolu
Koskoca evrenden tek bir nesneye kadar her şeyin bir hikâyesi; her hikâyenin de bir başlangıcı, inişleri ve çıkışları var. Diğer bir deyişle, aslında tüm hikâyeler kendine has ve ilgi çekici. Tabii doğru bir şekilde kurgulandığı takdirde… Öyleyse hikâye anlatma sanatının incelikleriyle, iyi bir marka hikayesinin nasıl kurgulanabileceğine gelin, birlikte göz atalım:
5.1. İşletmenizin Kuruluş Tarihiyle Değil, Varoluş Nedeniyle Başlayın
“X markası olarak faaliyetlerimize X yılında başladık.” Bu giriş, kitlenize sizin hakkınızdaki ilk doğruyu direkt olarak vermesi bakımından görünürde güçlü bir duruşa sahip olabilir. Fakat hiçbir şey romantik bir başlangıcın yerini tutamaz! Tıpkı ilişkilerdeki gibi…
Markanızı oluştururken sizi harekete geçiren hayaliniz neydi? Aklınızda ne gibi hedefler vardı? Sektörde hangi eksikliklerin farkındaydınız? İşte hikayenize bunların yanıtları ile başlamak, bireylerin sizinle yakınlık kurması adına başvurmanız gereken ilk yöntem olmalı.
5.2. Düşüncelerinizi Açıklığa Kavuşturmak Adına İç Sesinizi de Ortaya Çıkarın
Bu ikinci madde, aslında ilk maddenin devamlılığını sağlamaktan başka bir şey değil. Hikayenize başlarken nasıl ki sizi bir marka yaratmaya iten tutkularınızdan bahsettiyseniz, devamında da gelişiminize dair duygularınızı hissettirmelisiniz. Örneğin; tuttuğunuz ilk ofis, iş hacminizin ve ekibinizin büyümesi nedeniyle artık yeterli gelmemiştir ve taşınmak kaçınılmaz olmuştur. Fakat belki de ilk iş yerinizin sizdeki anıları ve şirketiniz için değeri hep hafızanızda yer alacaktır, değil mi?
5.3. Hikayenizde Sadece Serim ve Çözüme Değil, Düğüm Adımlarına da Yer Açın
Kurulduktan sonra dört nala büyüyüp gelişmek her işletmecinin hayali. Ancak hayat denilen şeyin gerek bireysel gerek de kurumsal anlamda bir engelli koşu olduğu da malum. Marka yolculuğunuz boyunca muhtemelen siz de beklenmedik pek çok aksilik yaşadınız. Belki piyasadaki şartların uygun olmaması, belki de başka nedenlerden dolayı…
Unutmayın ki tüm bunlar, aslında sizi siz yapan önemli unsurlar. Üstelik karşılaştığınız engelleri ve onları nasıl aştığınıza dair gelişmeleri marka hikayenize eklemek, çok daha gerçekçi bir akış yaratmanın başlıca yolunu oluşturuyor.
5.4. Müşterilerinize İlham Verin ve Duygusal Anlamda Yakınlık Hissettirin
Marka hikayenizin buraya kadar olan kısmında müşterileriniz artık hangi şartlarda dünyaya geldiğinizi, ilk adımlarınızı ne zaman attığınızı, hangi aşamada bugünkü konumunuza yaklaşmaya başladığınızı az çok biliyor olacak. Tüm bu gelişmeler size ait olduğu kadar, ana hatları bakımından kitlenizin bireysel yolculuklarıyla da benzerlik taşıyor.
Siz nasıl ki engelleri aşıp hayallerinizi gerçekleştirmeye adım adım yaklaştıysanız, tüketicileriniz de sizin gibi hissederek bunu yapabileceğini bilmeli. Ya da hayallerini çoktan gerçekleştirmiş kişiler olarak, sizin de kendilerinden farksız olduğunuzu düşünmeli.
5.5. Diğer İnsanların Sizin Hakkınızdaki Düşüncelerine Yer Verin
Yeni medya unsurları olarak adlandırılan dijital kanallar ve platformlar, etkileşimin esas olduğu bir yapıyı ifade ediyor ve hatta bunu “gerektiriyor.” Dolayısıyla marka hikayenizin tek yazarı siz olursanız, çıkardığınız işin geleneksel medyadaki tek taraflı işleyişten pek farkı kalmayabilir. Peki, ne mi yapmalısınız?
Markanızı sadece kendi tarafınızdan değerlendirmek yerine çalışanlarınızın, müşterilerinizin ve diğer kişilerin sizin hakkınızda paylaştığı fikirlere yer verebilirsiniz. Böylece hikayenizi okuyan kişilerin, aynı anda ağızdan ağıza pazarlama (word of mouth – WOM)’dan da faydalanmasını sağlamış olursunuz.
5.6. Kurumsal Bir Dil Yerine Sürükleyici ve Özgün Bir Anlatım Benimseyin
Artık sıra, şimdiye kadar ele aldığımız beş maddenin tümünü kapsayan o temel şartta… Hayalleriniz, yaşadığınız zorluklar, emekleme ve doğrulma çabalarınız, kitlenizle kuracağınız duygudaşlık, size dair görüşler vb. tüm faktörler; hikayenizin özgünlüğüne ilk elden aracılık ediyor olacak. Ancak tüm bunları yaparken hikayenizi anlatma şekliniz de oldukça önemli.
Kendinizi anlatırken okuyucularınız, karşısında mesafeli bir tüzel kişilik yerine genç ve dinamik bir kişi görmeli. Bu, marka hikayenizi baştan yaratmaktaki tüm amacınızı anlamlı kılan esas faktör olacak.
Artık, içerik pazarlama ajansınızla bir araya gelip hikayenizde nelere yer vermek istediğinizi uzun uzadıya düşünme vakti. Kim bilir, belki geçmişinize dair sizin bile unuttuğunuz pek çok önemli detay vardır. Ve şu an, onları hem yeniden hatırlamak hem de markanıza kazandırmak için en doğru zaman olabilir!
Kaynaklar:
Nizamettin Gümüş - 1 ay önce
Yazınızın, kırık camlar metaforu üzerinden toplumsal düzen ve bireysel sorumluluk konularını ele alması oldukça düşündürücü. Küçük bir dondurma kâğıdının, aslında…
Konu: Kırık Camlar Metaforu ve Bir Dondurma Kağıdının Tetikledikleri