MontaigneDenemeler adlı eserini geç bitirmiş olsam da, kitabı kurcalayınca hızlıca okumak için altını çizdiğim cümleleri, blogumda da paylaşmadan edemedim. Yalnız bu alıntıları paylaşmadan önce şunu belirtmek isterim ki; Denemeler adlı eserden özellikle Montaigne‘nin ölüm hakkındaki çarpıcı sözlerini eklemek istedim. Sizler de çok beğendiğiniz Montaigne Sözleri varsa yorum yaparak paylaşabilirsiniz.
Montaigne Denemeler ‘den En Çarpıcı Alıntılar
1
Montaigne’ye göre her insan kendisi için bir derstir. Yeter ki, kendini iyice görebilsin. ”Benim yaptığım şey, bildiklerimi söylemek değil, kendimi öğrenmektir.” Başkasına değil kendime ders veriyorum.
2
Tüm günler ölüme gider, sonuncusu oraya varır.
3
Sonsuz bir yaşamın, benim bir insana verdiğim yaşamdan daha az çekilebilir ve daha zahmetli olduğunu gerçeketen hayal edin. Eğer ölümlü olmasaydınız, sizi bundan yoksun bıraktığım için hiç durmadan beni lanetleyecektiniz. Alışkanlığın ağır bastığını görerek, fazlaca susamışlıkla ve korkusuzca kucaklamanızı engellemek için bilerek bir parça acılık kattım ölüme. Yaşamdan da ölümden de kaçmayasınız, sizden istediğim bu ılımlılığı benimseyesiniz diye her ikisini de tatlılıkla acılık arasında yumuşattım.
4
Pek yakında şimdiki zaman geçmiş olacak ve biz onu bir daha hiç hatırlamayacağız.
5
Kim insanlara ölmeyi öğretecekse, onlara yaşamayı da öğretecektir.
6
Jucundum cum aetas florida ver ageret – Çiçek açmış gençliğim neşeli baharını sürerken.
7
Kafamı ölüm hayallerinden yoksun bıraktığım hiç olmadı; hayatımın en düzensiz dönemlerinde bile.
8
Ommem crede diem tibi diluxiess supremum. Grata superveniet, quae non sperabitur hora. – Işık veren her günün senin en yüce gün olduğunu hayal et; üzerinde hesabının olmayacağı saati saygıyla kabul edeceksin.
9
Ölümün bizi nerede beklediği belirsizdir, onu her yerde bekleyelim. Ölümün önceden tasarlanışı, aynı zamanda özgürlüğün önceden tasarlanışıdır. Ölmeyi öğrenmiş olan insan tutsak olmayı bilmez. Ölmeyi öğrenmek bizi tüm ayak bağlarımızdan, tüm baskılardan kurtarır. Yaşamdan yoksun bırakılmanın bir kötülük olmadığını iyice öğrenen için hayatın içinde kötü hiçbir şey yoktur.
10
Ölüm, ölümü beklemekten daha az acı verir. – Morsque minus paene quam mora mortis habet
11
Ölüm kendini sadece düşünce yoluyla hissettirir; çünkü o anlık bir olgudur: Ya geçmişte ya da gelecektedir; onda şimdiden eser yoktur. – Aut fuit, aut veneit, nihil est praesentis in illa,
12
Bir takıntısı da ”ölmeyi öğrenmek”ti. Felsefenin bunu sağlayacağını düşünürdü. ”Felsefe yapmak ölmeyi öğrenmektir” derdi.
Montaigne
Bunu da okumak isteyebilirsiniz: Ünlü Yazarların İntihar Notları
Montaigne ve Denemeler üzerine /1580
Bölüm 1
Ne güzel yazmış Montaigne insanoğlunun beyninde geçenleri bir çırpıda:)
Sonunda bölüm 1 olarak ekledim ama sonrasında altını çizdiğim cümleleri eklemek için fırsatım olmadı. Bu yazı da böylece kaldı. Müsait bir zamanda yeniden güncellemeyi düşünüyorum.
çok güzel olmuş.
Merhabalar,
Fransız deneme yazarı Michel de Montaigne’nin ‘’Yavaşladıkça Çoğalıyorum’’ kitabından altını çizdiğim aforizmaları okumanız için sizinle de paylaşmak isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/montaigneden-20-etkileyici-aforizma/
Beni en çok etkileyen şu alıntı olmuştu:
‘’Doğrusunu söyleyeyim, biz erkekler kendi günahlarımızdan çok karımızın günahlarından, ona gelecek ayıplamalardan korkarız. Kendi vicdanımızdan çok karımızın vicdanının üstüne titreriz. (Aman ne fedakârlık!) Karımız bizden daha iffetli olsun da, biz hırsız olmaya, yemin bozmaya, aforoz edilmeye razıyız.’’
Keyifli okumalar dilerim,
edebiyatla ve sağlıcakla kalın.