Şimdiye dek blog hayatımda yüzlerce kez ”kişisel blog nedir” sorusu üzerine kafa patlatılmış yazılar okudum. Bu yazıların çoğu elbette yazarın gözlem ve edindiği tecrübelere dayalı olduğundan az çok kişisel blog nedir sorusuna doğru cevaplar veriyordu. Benzer şeyleri ben de yazabilir ve satırlar dolusu açıklamalarla kişisel blog nedir ya da ne değildir sorusunu uzun uzadıya anlatabilirdim. Ancak bunun tamamen kişisel bir bakış açısı ile sınırlı kalacağı gibi diğerlerinden farksız, yetersiz ve boşu boşuna yazılmış bir içerik niteliği taşıyacağını da biliyordum. Bu yüzden farklı bir şey yapmak istedim ve aralarında çok okunan popüler blogların da olduğu yazarlara ulaşarak kişisel blog nedir sorusunu sordum.
Neden böyle bir şey yaptım?
Temelde maksadım yeni ve daha farklı bir şey yapmaktı. Tıpkı daha önce yazmış olduğum Blog yazarlığından yeni bir dönem başlıyor başlıklı yazım gibi. Çünkü bu yazıda daha önce yapılmamış, denenmemiş faydalı olabilecek türden bir şeyleri hedefliyordum. Ya da misafir yazarlık için oluşturduğum misafir yazarlık yapabileceğiniz en güncel blog siteleri başlıklı yazımda olduğu gibi. Yine bu yazının amacı da tamamen farklı bir odak noktası bulup, daha önce denenmemiş yapılmamış bir şeyi yapmaktı.
Kişisel blog nedir sorusu için ise; yine benzer bir taktik uygulayıp farklı bir şeyler yapmak istedim. Kendi düşüncelerim ve bakış açımın yanı sıra diğer blog yazarlarından destek alarak, kişisel blog nedir sorusuna kısa cevaplarla netlik getirmek istedim.
Kişisel blog olmak ve kişisel blog olmanın dışına çıkmak
Şunu da özellikle belirtmek isterim ki; son zamanlarda kendime blogges kategorisi (şu anda yazmış olduğum kategori) için çok fazla yazı yazmayacağıma dair söz verdim. Ana sayfamdaki blogges yazılarını da tamamen kaldırdım zaten. Çünkü bu kategoride yazmak bana sanki ”kişisel blog” olmanın biraz dışına çıkıyormuşum hissi veriyor. İşte bu yazı, aslında biraz da bununla ilgili. Kişisel blog olmak ve kişisel blog olmanın dışına çıkmakla.
Blog kelimesini ilk kez duyan birine ”kişisel blogu” anlatmak!
”Blog” kelimesini ilk kez duyan birine, kişisel blogun ne olduğunu anlatmaya çalıştığımızda pek de başarılı olduğumuz söylenemez. Çünkü öncesinde blog nedir, ardından ise kişisel blog nedir onu anlatmamız gerekiyor. Ve yine bu sadece ama sadece ”sizin” o konudaki düşünceleriniz oluyor. Benim amacım ise bu konuda objektif bir bakış yakalamak ve bunu sunmanın yanı sıra değerli, farklı ve doğru bir bilgi kaynağı oluşturmak. Bu yüzden ulaşabildiğim tüm blog yazarlarına ulaşarak ”kişisel blog nedir” sorusunu sordum ve topladığım cevapları bu yazıda yayınlamak istedim.
Verilen cevaplar her ne kadar birbirinden farklı olsa da, kişisel blogun ne olup ne olmadığını anlamanıza az çok yardımcı olacağını umuyorum. Kısaca bu yazıda sadece benim değil, farklı blog yazarlarının da kişisel blog hakkındaki düşünceleri yer alıyor.
Kişisel blog nedir, bir cümle ile nasıl tanımlıyorsunuz?
www.huseyinkorbalta.com Kişisel tecrübelerini, yaşadıklarını, duygu ve düşüncelerini özgürce paylaşabildiğin ve sana ait olan bir internet sayfasıdır kişisel blog.
mertcangokgoz.com Hit gelsin de ne olursa olsun mentalitesi ile içerik doldurulmuş bloglar, kişisel blog yazmamaları gerek bence onlar title kısmını değiştirsinler, artık o yazdıklarında kişisel ne varsa hiç bilemiyorum. Normalde olması gereken başından geçeni anlatması, fikirlerini belirtmesi, tecrübe ettiklerini yazması, ona buna sataşması vs
cihaneken.com.tr Kişisel blog; bir kişinin ilgilendiği, alakadar olduğu konularda içerik paylaştığı web sayfasıdır.
modernhoca.com Biriyle tanışırken kendi tecrübelerini göstermek, “Bunları biliyorum, hatta blog’umda da bahsetmiştim.” diyebilmek için açılan siteler de diyebiliriz sanırım 🙂
takipciz.com Dijital günlüktür
www.aruchan.blog Canmızın istediğini yazdığımız bireysel rahatlama sayfalarımız 🙂
lespotnoir.com Ahah it could have various meanings. Speaking for myself, having a blog is a faster way to communicate about my work on search engine optimization and talk about arguments I studied about as design
Feri Peri Duygu ve düşünceler eşliğinde kişiliklerin yansıtıldığı, standartların dışında, belirli konu sınırlandırmaları olmayan, tek yazarlı bir yalnızlıklar odasıdır…
ruhsuzatmaca.blogspot.com Her blogun kapsamı içerisinde giren, bireysel deneyimlerin paylaşıldığı, öznellik içeren bloglar diyebilirim. Spontane olarak tanımladım ama bir kavramsallaşma çıktı. 🙂
teknoburger.blogspot.com Yeri geldiğinde tek kuruş kazanmadan, yeri geldiğinde sadece tek bir kişi için oluşturduğum mecra.
bloggokhantekin.com Kişinin dijital günlüğü veya kişinin paylaşmak istediği duygu ve düşüncelerini paylaştığı, alanında uzman olduğu konularda yol gösterici ve bilgilendirici paylaşımlarda bulunduğu bir İnternet ortamıdır.
Kadir Ö. Kişisel blog tamamen kişisel bir anlatımla yazarın kendi düşüncelerini paylaştığı blog türüdür.
gonuldendile.com Kişisel bloglar, insanın kendi duygu ve düşüncelerini keşfetme, başkalarıyla paylaşma serüveninde kelimelerin yârenlik ettiği sığınağıdır.
ucunkuslar.blogspot.com.tr Kişinin kişisel duygu ve düşünceleriyle oluşturduğu anı, şiir, yazı ve ķonulardan oluşan blog. Esenlikler dilerim.
evdeyazar.blogspot.com Konu sınırlaması olmadan kişinin istediği gibi yazdığı blogtur. Mesela benim blogum 😉
edebiyatcininbiri.net Okuyucuyu, yorumu, sayfa görüntülenme sayısını, reklamı, vesaireyi kafaya takmadan yazmak… Yazdıklarını paylaşınca da blog oluyor. –
blogtecrubem.com Yazarın tasarım ve içerik konusu bakımından sınır, kalıp, kural tanımadan oluşturduğu tüm blog sitelerine kişisel blog diyebilirim.
Uğur Kaya Kişinin kendi düşlerini, fikirlerini, düşüncelerini, sahip olduğu değerleri, olamadıklarını, sevincini, hüznünü ve buna benzer kendiyle ilgili ya da çevresindeki olaylarla ilgili mantıklı ya da mantıksız yazdığı yazılarını topladığı bir uygulama…
Çıplak Yazar İnsanların ilgi duydukları alanlarda üretmiş oldukları makalelerin yanı sıra, kendi duygu ve düşüncelerini kendi bakış açıları ve yine kendi üsluplarıyla paylaştıkları web sayfası.
Blog Hocam Kişisel bloglar için insanın kendini en özgür hissettiği blog tipi diyebiliriz.
Twitter, facebook, instagram ve wmaraci gibi sitelerden ulaşıp toplayabildiğim cevaplar ancak bu kadar. Sizler de ”kişisel blog nedir” sorusunu bir cümle ile anlatan bir yorum yaparak yazıya ayrıca katkı sağlayabilirsiniz. Bu listede olmayan ve olmasını istediğim isimler var çünkü.
Soruma cevap vererek bu yazının oluşmasını sağlayan tüm blog yazarlarına ve diğer arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.
Sanırım artık bu soruya açıklık getirdiğimize göre asırlardır çözüm bulamadığımız diğer sorulara kafa yormaya devam edebiliriz.
😉
Kişisel blog, adı üstünde kişinin profil adıyla anılan, en uygunu; belli bir ücretle domain aldığı bir web sayfasıdır. Yazarının onu ciddiye alması ve sunacakları konusunda yeterli bilgi ve yazma yetisine sahip olduğuna güvenmesi ve bunun birilerince teyit edilmesi gereken, aynı zamanda riskli bir sayfadır…
Belki başta masum bir merakla başlar ama ihmal edilmesi, düzensiz yayın yapılması unutulmasına yol açar ve kişisel blog ünvanını alır yazardan. Düşüncem bu oğlum.
Siten çok düzenli, hayırlı olsun. Ece ablan.
Dikkatimden kaçmış, yoksa daha öne paylaşırdım düşüncelerimi 🙂
Yorumun için çok teşekkür ederim Ece Abla.
Daha önce dediğim gibi instagram, twitter gibi sosyal ağlardan paylaşmıştım bu soruyu ama belki sen denk gelmemişsindir.
Sanırım öyle oldu oğlum :))
Meraba,
Site yazarlığını bir çerçeve kabul edersek bu yazma ve içerik oluşturma konularını teşkil eden nedir?
Kurumsal blog,
Kişisel blog,
Bilimsel blog, vs. nasıl bir sınıflandırma ile çerçevenin tamamı doldurulur?
Site yazarlığı ve içerik oluşturma işini sınıflandıracak olursak işe sadece kişisel blog olarak bakmak dar bir açıdan değerlendirmek olacaktır.
Çerçeveyi oluşturan unsurları tespit edebilmek için amaç nedir sorusunu sormamız gerekir.
Amaç nedir sorusuna verilecek cevaplar sınıflandırmayı oluşturur kanaatindeyim.
Kişisel bloglar kümesini yazınızda belirttiğiniz amaçlar oluşturur?
Ya diğer amaçlar.
Ticari amaç,
Sosyal amaç,
STK’ların amaçları, gibi…
Bunların tamamını düşünmeden sadece kişisel blogu tanımlamak, ne tanımlayanı ne okuyanı bir sonuca ulaştırmaz.
Blogger etikleri diye bir konuya blogların birinde denk geldim.
Nedir bu diye araştırdım.
Aslında blog yazarlığının gazetecilik etik ilkelerinden farklı değil.
Çünkü içerik topluma hitap ediyor.
Yeni birşey icat etmeye gerek olmadığını fark ettim.
Blogger etikleri şeklinde arama yapınca bir çok yazı çıkıyor.
Orada sanırsam milliyet blogda yazan bir yazı vardı.
İlk sıralarda çıkıyor. Orada okuduğum yazı gerçekten blogların aslında ne olduğu konusunda tatmin edici cevaplar veriyor.
Gazetecilik yayın ilkelerini öğrenmek blogger olmanın gerekleri sonucunu çıkardım.
Ben biliyor muyum?
Hayır.
Teşekkürler.
Yorumun için teşekkür ederim sayısal oyunlar.
Ancak yazı başlığında da belirttiğim gibi sadece ”kişisel blog” çerçevesinde bir değerlendirme yaptım. Ki bu değerlendirmelerin çoğu da kişisel blog adı altında yazan insanlardan oluşuyor. Eğer sizin dediğiniz gibi diğer site ve blog türlerine değinmiş olsaydık ya da amaçlarını göz önünde bulundursaydık yazı başlığı da nitekim daha farklı bir şey olurdu.
Güzel bir derleme yazısı olmuş. Kişisel blog nedir abi ya diyenlere önereceğim 🙂
Teşekkür ederim Poyraz.
Senin de tanımlamanı isterdim gerçekten 🙂
Konu sınırlaması olmayan her şey artık daha güzel geliyor. 🙂 Blog hayatınızda başarılar!