Serinin son filmi olan Avengers Endgame‘i (Yenilmezler 4 Son Oyun) az önce izledim. Ancak bir önceki film olan Infinity War filminde ilk kez görmüş olduğumuz kötü karakter..? Thanos (Josh Brolin) için özel bir yazı yazmak istedim.
Hepimizin bildiği üzere Thanos güçlü ve kötü bir karakter. Serinin üçüncü filminde bir çok marvel kahramanının ölümüne hepimiz şahit olduk. Aslına bakarsanız sonu mutlu bitmediği ve farklı olduğu için Thanos karakterini ilk gördüğümde sevmiştim. Çünkü filme kattığı ayrı bir hava ve kendi felsefesi vardı. Belki de bu felsefesi yüzünden ona sempati duyduğumu da söyleyebilirim.
Peki neydi bu Thanos’un felsefesi?
İlk başta bizlere kötü adam olarak gösterilen bu karakter acaba gerçekten düşündüğümüz kadar kötü müydü? Thanos haklı olabilir miydi? Thanos’un en başından beri tek amacı neydi bir düşünün derim.
Dünya’da yaşayan insanlar kaynakların tükenmekte olduğunun, dolayısıyla kendi sonlarını hazırladıklarından bir haber iken, Thanos bu geleceği gördü. Hayatı ve evreni dengelemek istedi. Bu yüzden de zengin, fakir, yaşlı, çocuk ayırt etmeksizin adil bir şekilde evrende bir soykırım yapmak istedi ve bunu yaparken kimseye özel bir empati, ayrıcalık tanımadı. Üstelik bu uğurda kendi kızını bile feda etmekten kaçınmadı. Yani bizim kötü karakterimiz Thanos, bir bakıma faydacılık felsefesini uyguluyordu.
Thanos ruh taşını almak için kızını feda ettiğinde, o acıyı gözlerinde hepimiz gördük. Kötü bir adam neden amaca giden yolda, yaptıklarından acı çeker ki? Bunu da düşünmek lazım. Ayrıca Thanos’un evren nüfusunu yarıya indirme çabası, aşırı nüfus ve kaynak kıtlığı gibi en büyük sorunlara çözüm getirebileceği için tamamen yanlış olarak nitelendirilemez. Yani bu düşünceyi öylece kestirip atamayız.
Aynı fedakarlığı Barton, Natasha için yapmıştı. Gerçi o esnada aralarında ”hayır ben ölmeliyim” gibisinden ufak bir kapışma oldu ama neticesinde Natasha öldü. Fakat biz o anda Natasha için üzüldük. Oysa aynı acıyı yaşayan kötü karakterimiz Thanos bu duyguyu çok daha önceden tecrübe etmişti.
Thanos Felsefesinin Avengers Endgame Filmindeki Değişimi
Üçüncü filmde bir felsefe ile yolan çıkan Thanos, aslına bakarsanız son filmde tam tersi kafasına göre hareket eden bir adam haline bürünmüştü. Madem öyle o halde ben de bu gezegeni tamamen yok edeceğim düşüncesi, üçüncü filmdeki felsefesini tamamen bitirmişti. Bu da bana göre Avengers infinity war ile Avengers Endgame arasındaki çok önemli bir ayrıntıydı.
Thanos’un Kendi Ölümünü Görmesi
Son filmde Thanos, gelecekten gelen süper kahramanlarımızdan haberdar olur. Amaçlarının ne olduğunu kısa sürede öğrenir ve harekete geçer. Ancak bu sırada çok önemli bir gerçekle daha yüzleşir. O da kendi ölümüdür. Tüm olanlardan sonra, en sonunda kendi ölümünü görmesine ise; bu da benim kaderim diyerek ılımlı yaklaşır. Çünkü Thanos en başından beri hayatı dengelemek istedi, bu uğurda kızını kaybetti ve en sonunda kendi ölümünü gördü. Buna rağmen yaptığı şeyin doğru olduğu inancını asla yitirmedi.
Benim gözümde binlerce insanın ölümünden sorumlu olmasına rağmen hayatı ve yaşamı dengelemek isteyen Thanos, filmin en fedakar insanıydı.
Öyle ya da böyle. hiç kimse evrenin gidişatının seyrini değiştiremez. bu yüzden kötü bir karakter ve hep öyle kalacak. Thanos kendi kendine, evrenin daha iyi olması için bir şeyler saçmaladı. Ona bu yetkiyi kimse vermedi.
Yetkiyi senarist ve yönetmen vermiş zaten. Sen kötü adam olup dünyayı ele geçireceksin demiş o da öyle yapmış. 🙂
onların evrenine göre yazmıştım. hikayeye göre yani.
Küçülen Hayatlar filminde de aynı konu yer alıyor. Çözüm olarak ise insanları küçültüyorlar. 🙂
Ben o filmi izlemedim. Şimdi yorumlara baktım da bayağı yerden yere vurmuşlar puanı da çok düşük.
Ama nüfus kontrolü için insanları küçültmek çok enteresan bir fikir 🙂 Düşünsene bir erkmeği 50 kişi yiyormuş. Ya da bir evde koca bir şehir yaşıyormuş.
Aynısı yapıyorlar, 🙂 zaten beni çeken de bunlardı. Tavsiye ederim.
Seni mi kıracağım izlerim 🙂
bir izleyemedim ya. izleyeceğim ama
Tühhh biraz spoiler vermiş olduk ama 🙂