Çocuklar Tahmin Ettiğimizden Hızlı Öğreniyor
Yeni nesil çocuklar gerçekten her şeyi daha hızlı öğreniyor. Bazı uzmanlar her ne kadar bilgisayar oyunlarının ya da diğer sanal oyunların, çocuğun zekasını geliştirdiğini savunsa da durum görüldüğü kadar basit değildir. Bilinçli bir İnternet kullanıcısı olduğum için, bir çocuğun ya da yetişkin bir insanın, İnternet ortamında nelerle karşılaşabileceğini %90 olarak tahmin edebilirim. Bu konuda yazmış olduğum İnternette Karşılaşabileceğiniz Olası Tehlikeler Ve Güvenlik Önlemleri yazımı mutlaka okumanızı öneririm. Bir çocuk kadar, ne yazık ki yetişkin bireyler bile İnternet’in sanıldığı kadar faydalı ve masum olmadığını bilmiyor. Evet şüphesiz çocuk bir şeyler öğreniyor. Ama öğrendiği şeyler acaba ne kadar faydalı ya da öğrenmemesi gereken şeyleri de öğreniyor mu? Bunu düşünmek gerek. Eğer çocuğunuz bilgisayar başında çok fazla vakit geçiriyorsa, aşağıda belirtmiş olduğum tehdit unsurlarından bir kaçına maruz kalması da muhtemeldir.
Birinci Tehdit Unsuru: İnsanlar
Bizler yetişkin olarak en azından iyi ya da kötüyü ayırt edebilirken, bir çocuk için bu mümkün değildir. Merhaba arkadaş olalım mı, gibi bir mesajı bile saflık ve temizlikle geri çevirmiyorlar. Sonrasında bir tacizci ya da sapık çıkabiliyor o insan. Ki bu bahsetmiş olduğum olayın toplumumuzda ne yazık ki, sayısız örneği vardır. Bu yüzden çocuğunuzun sosyal medya hesapları var mı, varsa kimlerle konuşuyor ve iletişim kuruyor diye dikkat etmenizde fayda var.
İkincisi Tehdit Unsuru: Adult Görseller, Siteler.
Her çocuk animasyon filmlerini sever. Az çok okumayı da biliyorsa, Google’a girip ”arabalar izle” yazabilir. Film sitelerindeki kumar bahis oyunlarını ve tıklama ile açılan bazı uygunsuz görüntüleri çoğumuz biliriz. Bildiğimiz için de küfür edip kapatırız. Fakat çocuk, öğrenme ve bir şeyleri keşfetme sürecinde olduğundan, belki de kendisini bir anda arkadaşlık ve ilişki sitesinde bulabilir. Bu gerçekten de kolaylıkla karşılaşabileceği bir durum. Bu yüzden bilgisayar bağımlısı olduğunu düşündüğünüz bir çocuğunuz varsa, bu hususa da dikkat etmekte fayda var.
Üçüncü Tehlike: Youtube
Youtube bir video izleme sitesidir. Hatta belki de en zararsız olarak gördüğümüz sitelerden biridir. Bir çizgi filmin 50 bölümü bile yer alabilir. Fakat aynı zamanda insanda merak uyandıran bir yanı da vardır. Bir videoya tıklarsınız ve öneriler çıkar ya da yan tarafta bir kaç benzeri video daha gözünüze takılır. Sonrasında önerilen videoları izlerken bulursunuz kendinizi. Bir an durup düşündüğünüzde film izlemek için girdiğiniz youtube sizi pasta tarifine ya da Suriye’de ki chemical attacks videolarına kadar götürmüştür. Tüm bunlarla karşılaşmış küçük bir çocuğun, ne derece kalıcı hasarlara maruz kalabileceğini umarım anlamışsınızdır. Aldığınız bir tablet ya da odasına koyduğunuz bilgisayarla ona ödül vermiş olduğunuzu düşünürken, aslında en büyük kötülüğü yapmış olabilirsiniz.
Dördüncü Tehlike: Oynadığı Oyunlar
Google Play üzerinde milyon tane oyun olduğunu ve bunların dışında sayısız bilgisayar oyunları olduğunu düşünürsek, dördüncü bir tehdit unsuru olarak çocuğunuzun ne tür oyunlar oynadığını dikkate almanızda fayda var. Mesela GTA oyununu ele alalım. Muhtemelen adını bir yerlerde duymuş olabilirsiniz. Peki bu oyun ne hakkında hiç düşündünüz mü, ya da bir çocuğun oynaması için acaba uygun bir oyun mu?
GTA oyunundaki karakter Scarface filminden esinlenerek yaratılmıştır. Oyundaki karakter, sağı solu bombalayan, araçları yakan, insanları öldürüp gasp eden bir karakter. Yani 10 yaşındaki bir çocuğun bu tür oyunlar oynaması, ilerde suça meyilli bir birey olmasındaki en büyük etkenlerden biri olacaktır. Bu yüzden eğer çocuğunuz çok fazla bilgisayar başında vakit geçiriyorsa, ne tür sitelere giriyor, ne izliyor, kimlerle konuşuyor diye takip etmenizde fayda var. Unutmayın onlar sadece sizin çocuklarınız değil, aynı zamanda bir ülkenin geleceğidir.
Son olarak oyun bağımlısı bir çocuk hakkında eklemiş olduğum animasyon kısa filmini izlemenizi öneririm.
Tavsiye yazı: Çocuklar Yapma Denileni Israrla Neden Yapar?
Çok hassas bir noktaya değinmişsiniz açıkçası çizgifilmlerin bile izlenmesini istemiyorum değil sanal oyunlar.Hayal dünyaları ölen robotlar yetişiyor.Toprak kokusu yağmur tadı bilmeden büyüyorlar.Ve aslında mutsuz bir nesil bu yüzden yetişiyor ne yazık ki…
Konu hassas ama insanlar değil. Mesele de orda.
Kışın dışarı çıkamadığı için tablete gömülen küçük kardeşim şükür ki yazın sürekli bahçede ama durum ergenlikte olan diğer ikisi için o kadar da iç açıcı değil :/
Video güzelmiş.
Pokemon go çıkıyor ya sokağa dökülürler yakında 🙂
İnternete pokemon go oynayanlar hakkında bir sürü video düşmüş. Zombi gibi görünüyorlar aynı. Gülsem mi üzülsem mi bilemedim :/
Ben de gördüm o videoyu üzüldüm açıkçası.
Geçen eve döndüğümde ellerinde bir tabletle iki çocuk oturuyordu bizim kapının önünde. Çocuklardan bir tanesi "Oktay abi bizim wi-fi çekmiyor seninkini verir misin?" dedi. Oyun oynayacaklarmış, sokakta, tabletle… Kardeşim bulun üç beş kişi saklanbaç, seksek filan oynayın diyemedim verdim şifreyi. Bu belki pek kötü bir senaryo olmayabilir ama maalesef istismarcılar işin en tehlikeli boyutu. Kesinlikle çocukların bu teknolojik aletleri aile kontrolü ile kullanmaları gerek. Böyle bir kontrolünden varlığından ben emin değilim.
Haberdar olmadan kontrol nasıl edebilsinler. Allah aşkına kaç ana baba internetin nasıl bir şey olduğunu biliyor. Çoğu bilmiyor. Bilmediği için de çocuk ödev yapıyor ya da sadece oyun oynuyor sanıyor. Durum vahim.
Küçük çocuğu olanlar için büyük tehlike!
Büyükler için de öyle. Büyük yanlışı hatayı kötüyü görebilsin ki tedbir alabilsin ona göre.
Bütünüyle katılıyorum. İçinde uygunsuz içeriklerin bulunduğu bir internet dünyası çocuklarımızı bir anafor gibi dipsiz kuyunun dibine çekebilir.
Ben cidden korkuyorum sevgili Profösör. Dikkat etmek lazım. En azından tarayıcı geçmişini açıp bu çocuk nerelerde gezinmiş nelere bakmış diye de kontrol etmekte fayda var.