Uzun süredir (since 2012) google veritabanında barındırılan blogger sistemi ile blog yazıyorum. Halimden hayli memnun olduğum ve açıkçası birazda host işlerine bulaşmak istemediğim için blogger kullanmak işime geliyor. Arada wordpress sistemine geçsem mi diye düşünsem de, sonrasında kendimi otur oturduğun yerde derken buluyorum.
WordPress Mi Blogger Mı | İşte Size Detaylı Anlatım
Herkesin kendine göre farklı sebepleri olsa da, kendi adıma bloggerin ihtiyaçlarımı karşıladığını ve şu an için yeterli olduğunu söyleyebilirim. Bunun dışında bloggerin kendi içinde okuma listesi ve takipçi sistemi ile blog takip etmek gibi kolaylıklar sağladığını da hepimiz biliyoruz. Bunun tek kötü yanı ise, RSS aracılığıyla blog takip etmeyi bilmediğimizden ya da böyle bir alışkanlığı edinmediğimizden blogger kullanıcıları olarak, wordpress bloglara biraz daha yabancı ve uzak gözüyle bakıyoruz. Çünkü wordpress bloglarda öyle takipçi widgeti gibi şeyler yok. Halbuki yüz binlerce blog var. Hiçbir zaman varlığından haberdar bile olamayacağınız mükemmel bloglar ve yazarlar var. Böylesine geniş bir kitleyi düşününce, daha doğrusu işin bu boyutunu göz önünde bulundurunca, disqus yorum sistemine geçmenin daha akıllıca olduğuna kanaat getirdim.
Disqus yorum sistemi üzerinden aylık ortalama 50 milyon yorum yapıldığını biliyor muydunuz?
Ben bilmiyordum açıkçası. Fakat öğrenince pek de şaşırmadım ne yalan söyleyeyim. Ancak blogger kullanıcılarının çoğunluğunun disqus yorum sistemini kullanmamasını da garipsedim. Çünkü ilk kez deneyimlediğim bu sistem, blogger yorum sistemine göre daha profesyonel geldi bana. Hiçbir kötü yanı olduğunu da sanmıyorum. Elbette bir çok blogger kullanıcısının bu sisteme soğuk baktığını biliyorum. Çünkü uzun süredir edinilmiş bir alışkanlık var ortada ve insanlar alışkanlıklarından kolay vazgeçemiyor. Bu nedenle disqus yorum sistemine geçerek hem bu alışkanlığı kırmak, hem de diğer blog yazarlarını disqus yorum sistemi hakkında bilgilendirmek istedim. Disqus yorum sisteminin neden tercih edilmediğine dair düşüncelerim ise şu şekildedir :
1- Disqus yorum e pek sevmiyorum!
Genellikle en çok duyduğum sözlerden biri de sevmiyorum-hoşlanmıyorum olmuştur. Diğer blog yazarlarının da aynı düşüncede olduğunu var sayarsak, sonrasında herkeste şöyle bir düşünce oluşuyor. Eğer disqus yorum sistemine geçersem insanlar yorum yapmaz. Çok doğru ve yerinde bir düşünce aslında. Çünkü yukarıda bahsettiğim alışkanlıklardan ötürü, insanlar yorum sistemi disqus olan bir bloga yorum yapmak istemiyor. Fakat diğer yandan şunu da düşündüm. Yazının altında okuyucunun yorum yapabileceği bir alan var mı? Evet. O halde hiç bir sorun yok demektir. Zira yorum sistemi disqus, yok efendim ben bu sistemi sevmiyorum diye yorum yapmak istemeyenler, zaten gerçekten yorum yapmak istememiştir o yazıya. Çünkü gerçekten konu ile ilgibi bir şeyler söylemek isteyen biri için, yorum sisteminin disqus ya da blogger olması kesinlikle önemsizdir.
2- Blogger yorum sistemi daha kolayıma geliyor
Diğer bir neden ise; blogger yorum sisteminin daha kolay bir arayüze sahip olması. Blogger yorum sistemini uzun yıllar kullandığım için, daha kolay bir kullanımı olduğunu söyleyebilirim. Fakat bu disqus kadar profesyoneldir anlamına da gelmiyor. Çünkü disqus yorum sisteminin sunduğu bir çok özellik ne yazık ki blogger yorum sisteminde mevcut değil. Bir kaç hafta içinde deneyimlediğim bu özellikleri sıralamak gerekirse;
- Disqus yorum sisteminde, bloggerda olduğu gibi, yorum yayınlanmadan önce admin izni gerektirir. Veyahut isteğiniz doğrultusunda doğrudan izinsiz olarak yayınlanabilir.
- Üye girişi yapmadan isim ve email adresi yazarak, doğrudan mesaj gönderilebilir. Anonim yorum dediğimiz olay.
- Facebook, google, twitter ve disqus sosyal hesaplarıyla giriş yaparak yorum yapılabilir. Bu bence bloggeri geride bırakacak bir avantajdır. Çünkü blog ne diye soran insanlar olduğunu düşünürsek, herkesin bir blogger ya da google hesabı olmadığını da göz önünde bulundurmamız gerekir.
- Trust User / Ban User özelliği : Benim en sevdiğim özelliklerden biri. Örneğin tanıdık ve blogunuzda sürekli yorum yapan bir arkadaşınız varsa bu arkadaşınızı trust user olarak atayıp, yorumlarını onaylamadan doğrudan yayınlanmasını sağlayabilirsiniz. Ban user ise, tam tersi, yorum yapmasını istemediğiniz kişiyi men etmek.
- Word filter : Türkçe karşılığı kara liste dediğimiz olay. Küfür vb. kelimeleri bu listeye ekleyerek yorum esnasında engelleyebiliyoruz. Ama tabi yorum onayınız açık ise, buna pek gerek kalmıyor.
- Yanlışlıkla sildiğiniz bir yorumu, tekrardan geri getirebilirsiniz.
- Link içeren bağlantıları ayrı bir filtre ile size gösteren bir yorum paneli var. Olur ya hani yorumlarınız otomatik yayınlanıyordur. Birisi de bloguma beklerim deyip link yapıştırmıştır. İlk yorumdan son yoruma kadar blogunuzda yapılan tüm yorumların hangilerinde link var diye çıkarabilirsiniz.
- Video, fotoğraf ve link paylaşımlarını aktif/pasif hale getirebilirsiniz. Ben şu an için hepsini pasif olarak kullanıyorum.
- Öne çıkarılmış yorum : Yapılan yorumlar arasında bir tanesini çok begendiyseniz onu tüm yorumların en üstüne taşıyıp öne çıkarabiliyorsunuz.
- Blogunuzda bulunan eski yorumlar silinecek diye endişe etmenize gerek yok, çünkü tüm yorumları aktarabiliyorsunuz.
- Disqus yorum sistemi tıpkı google gibi cookies kullanır. Bu şu demek oluyor. Eğer birisi disqus üzerinden blogunuzda daha önce yorum yaptıysa ve tarayıcı temizliği yapmadıysa, tekrar giriş yapmasına gerek kalmadan sistem onu tanıyor.
- Rating sistemi olması : Yani oy verme eklentisi dediğimiz şey.
- Son bir hafta içinde hangi konulara ne kadar yorum yapıldığını görebilirsiniz.
- Kullanıcı adı, email, ya da ip adresi yazarak, o kullanıcının hangi konulara yorum yaptığını filtreleme yapabilirsiniz.
- Herhangi bir yoruma cevap yazdığınızda, yorum yapan kişi otomatik olarak bir email alır. Dolayısıyla cevap ne yazmış diye merak ederek tekrar email üzerinden tıklama yapar. Bu da tüm yorumlarınız için geri dönüş sağlayarak güzel bir trafik getirir. Blogger yorum kutusunda beni bilgilendir kutucuğuna tıklayanı hiç görmedim çünkü.
Hala keşfetmeye devam ettiğim için disqus hakkında yazacaklarım şimdilik bu kadardır. Şimdi blogger kullanıcılarının diğer gerekçelerine geri dönelim.
3- Gerek görmüyorum..
Ne işim var disqus ile blogger bana yetiyor da artıyor diye düşünenlerin çoğu eminim bu sebeple disqus yorum sisteminden uzak duruyor. Herkesin seçimleri var tabi ki, ben de disqus yorum sistemini tercih ettim kullanıyorum. Fakat daha fazla kontrol sağlamak için disqus kullanmanızı öneririm.
4- Nasıl kurulacağını bilmiyorum!
Aslında tek sorun buradan kaynaklanıyor. Soğuk bakmak, yorum yapmayı istememek vs.. Blogger kullanıcıları olarak, disqus yorum sistemi kullananların sayısı bu yüzden az. Çünkü nasıl kurulduğuna dair kimsenin bir fikri yok. Fikri olan varsa da, diğer nedenlerden ötürü eminim vazgeçmiştir. İlk başta kolay gibi gözükse de, ikinci bir aşamada bir çok blog yazarı tıkanma yaşıyor. O tıkanma ise yorum sayılarını gösterme olayında meydana geliyor. Yorum sistemi düzgün çalışıyor ama, yazının hemen en üstünde bulunan ya da ana sayfanızdaki yorum sayısı bir türlü güncellenmiyor. Bir kaç başarısız denemeden sonra, blog yazarı disqus yorum sistemini kaldırarak tekrar eski sisteme dönüyor. Bu yüzden disqus yorum sistemini kurduktan sonra, ana sayfadaki yorumların gözükmesi için blogger panelde/HTML bölümünde bir kaç küçük değişiklik daha yapmanız gerekiyor. Bir çok kişi bu değişikliği beceremediği için, eski sisteme dönme kararı alıyor. Bence disqus yorum sisteminin bloggerlar tarafından tercih edilmemesinin tek nedeni budur. Kimse kurmakla uğraşmak istemiyor ya da bilmiyor.
5- Yorumlarım azalır diye endişe duyuyorum
Diğer bir neden ise, yorumların azalmasına yönelik duyulan endişedir. Evet yorumlarınız azalır arkadaşlar. Kaçarı yok bu işin. Çünkü blog okuyan sağlam bir kitle varsa, o da diğer blog yazarlarıdır. Eee kimse disqus sevmiyor diye düşünenlerdenseniz, o halde diğer blog yazarlarından yorum beklemeyi unutabilirsiniz. Fakat daha da geniş bir kitleye hitap ediyorsunuz artık. Facebook/google/twitter/disqus hesaplarıyla giriş yapıp yorum yapacak yeni üyelerinize kapı açmış oldunuz. Disqus yorum sistemi için genel düşüncelerim bu şekildedir. Bu konuda yazmamın tek nedeni, insanların eskiden beri vazgeçemediği alışkanlıklarını kırmaktı aslında. Sizlerde konuyla ilgili düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi yazabilirsiniz.
E bu yorum kutucuğu yine blogger gibi bir fark göremedim..
Farklarını yazımda maddeler halinde belirtmiştim. Bazı kullanıclar blogger yorum panelinden yorum yapmayı tercih ettiği için bu yüzden hem blogger hem de disqus yorum sistemini aktif hale getirdim.
Ben şahsen her projemde kullanıyorum ve öneriyorum.
Disqus Blogger yorum sistemine göre çok daha profesyonel fakat bu yorum sistemine geçince önceki yorumlar doğru düzgün yedeklenmiyor. Yanıt verdiğin yorumlar yanıt verilmiş değil de normal yoldan yorum yapılmış gibi gözüküyor. Yarın bir gün tema değişikliği yaparsan da yine birçok zahmete girip uğraşmak gerekiyor. Diyelim bu yorum sisteminden sıkıldık, kaldırdığımız zaman Disqus’da yapılan yorumlar Blogger yorum sisteminde gözükmüyor. İşlevsellik, tasarım, hız vb. birçok konuda iyi olsa da pek tercih edilmiyor işte. Bunun yerine yorum bölümünü sekmelere ayırmak daha mantıklı. Blogger, Facebook, Disqus diye. Böylelikle ziyaretçi istediği yorum bölümünden yorum yapar.
Bugüne kadar hep facebook kullandık, ama ya hepsini kullanmak gerek ya da hiçbirini, çünkü her kullanıcının facebook kullanmasını beklemek pek te akıllıca değil.
teşekkür ederim. disqus kullanmaya karar verdim