Sen Aydınlatırsın Geceyi Konusu Ne Anlatıyor?
Sen aydınlatırsın geceyi konusu ile hayli ilginç filmlerden biri olmasının yanı sıra, oldukça fazla metaforlar ve mesajlar barındıran, bir çoğumuzun izledikten sonra ne anlatıyor bu film dediği, Onur Ünlü filmlerinden biridir. Karakterlerin tamamının süper güçlerinin olduğu bir çeşit aşk hikâyesi anlatılmaktadır. Esas karakter Cemal, Akhisar’da babası ile aynı evde yaşayan ve aynı berber dükkanında çalışan genç bir adamdır. Herkesin birbirini tanıdığı bu kasabada, gayet sıradan gibi görünen insanların bazı olağanüstü güçleri vardır. Kimi zamanı durdurur, kimi duvarların ardını görür, kimi ölümsüzdür. Ama bunların hiçbiri süper kahraman değildir, bilakis hayatın olağan akışına uyum sağlamış, sıradan insanlardır.
Sen Aydınlatırsın Geceyi Karakterler
Bu yüzden ben de filmi izledikten sonra dev adam, gözünden kan gelen doktor, duvarların içinden geçmek ne anlama geliyor diye uzun uzun düşündüm kendimce yorumladım. Aslında izlemekte geç kaldığım filmlerden biri olduğu için başta üzülmedim değil. Bu yazıyı film analizi ya da film yorumu gibi değil de, daha çok filmde aklıma takılan şeyleri cevaplamak için paylaşmak istedim. Ama şu kadarını söyleyeyim, bu film inanıyorum ki Türk sinemasının kült filmleri arasında bir gün yerine alacak! sen aydınlatırsın geceyi konusu Film hakkındaki düşüncelerim, tamamen kendi görüşlerim olduğu için bu böyledir diye kesin bir yargıda bulunmuyorum. Sadece dediğim gibi filmden anladığım kadarıyla kafamdaki soruları ve cevaplarını paylaşacağım o kadar. Filmi ilk izlediğimde açıkçası bende derin bir iz bıraktı. Aynı zamanda karmakarışık sorular. Sen Aydınlatırsın Geceyi konusuna geçmeden önce merak edenler imdb puanına bakabilir. Yazının spoiler kısmına geçmeden evvel, daha önce yazmış olduğum şu yazıları da okumak isteyebilirsiniz:
Yazının bundan sonraki kısmı film hakkında çok fazla spoiler içermektedir!
Metaforlar ve Karakter Analizi
Cemal’in duvarların içinden geçmesi Dev Adam Filmin 11. dakikasında görülen kasap zırhı Silahsız ateş eden adam Doktorun gözü Ölmeyen adam Kitapçı Kız Taş yağma sahnesi Cemal ile Yasemin’in Uçması Filmde çalan şarkı
Cemal’in duvarların içinden geçmesi :
Bildiğiniz gibi (izleyenler için söylüyorum elbette) Cemal duvarların içinden geçebilen ve duvarların ardındakini görebilen bir yeteneğe sahip. Her özelliğin aslında kişinin karakteristik özelliğini de yansıttığını düşünüyorum. Bu yüzden Cemal saf ve temiz bir kişiliğe sahip olduğu için böyle bir yeteneğe sahip.
Dev adam:
Filmde bir kaç sahnede rastladığımız dev adam, ilk başlarda açıkçası izleyici olarak bende tuhaf izlenimler bıraktı. Neden Dev? diye de çok düşündüm. Sıradan bir esnaf olmasına karşın diğerlerinden neden farklıydı? Buna ise şöyle cevap vermek istiyorum. Kahvede oturdukları sırada diğer insanlar sıradan karı-kız ya da boş muhabbetler ederken dev adam daha bilgili ve olgun cümleler kuruyor. Bu yüzden dev adamın aslında toplumdaki bilinçli ve bilgili kesimi yansıttığını düşünüyorum.
Filmin 11. Dakikasında Görülen Kasap Zırhı :
Bu sahne kesinlikle öyle sıradan bir sahne değildir. Çünkü filmin en sonunda Cemal, zamanı durduran kızın kollarını yine kasap zırhı ile kesiyordu. Bu da akıllara Anton Çehov‘un o meşhur sözünü getiriyor. ”Eğer birinci perde açıldığında duvarda bir tüfek asılı duruyorsa,veya oyunculardan birisinin belinde tabanca görülüyorsa, o tüfek patlamalı, o tabanca kullanılmalı, yoksa seyirci şaşırır.”
Silahsız ateş eden adam:
Cemal’le birlikte ava giden arkadaşı kuşu silahsız bir şekilde vuruyor. Filmin sonlarına doğru Cemali’de vuruyor ama asıl soru; silahsız ateş etmesi neyi ifade ediyor? Her insan içinde biraz kötülük barındırır. Ama bazılarının kötülük yapmak için özel araç ve gereçlere ihtiyacı yoktur. Bu silahsız ateş edebilen adam da bana göre bunu simgeliyor. Yani özünde zaten kötü olan bir adam.
Doktorun Gözü:
Bir insanın gözünden neden kan gelir ki? Üstelik bir doktor! Filmde dikkat çeken karakterimizden biri de gözünden kan gelen doktor. Doktorun gözü farklı mesajlar içeriyor olabilir ancak ben bu durumu ise şöyle değerlendiriyorum: Yaptığımız ve telafisi olmayan hatalarımız vardır çoğumuzun. Öyle ki ömür boyu bu hataların vicdan azabı ile yaşarız. İçimizde bir yerler hep kanar durur ama kimse görmez. Biz ise doktorun yarasını görüyorduk. Bu yüzden gözünden yaş gelmesini vicdan azabı olarak görüyor ve doktoru bir günahkar olarak değerlendiriyorum.
Ölmeyen Adam:
Ölümsüzlük belki de çoğumuzun ilk başlarda isteyeceği, ancak gerçek anlamda istemeyeceği bir durumdur. Çünkü düşününce sürekli yakınlarınızın ve sevdiklerinizin ölümlerine şahit olarak yaşıyorsunuz. Bundan daha acı ne olabilir ki? Bu yüzden Cemal’in kafasından vurmasına rağmen ”ölemiyom be a*ına goyum” diyerek ölmeyen karakterimizin bu repliği de ”ölmeyi çok istiyorumun” bir yakarışıdır.
Sen Aydınlatırsın Geceyi Kitapçı Kız:
Kitapçı kız gayet sıradan bir karakter gibi görünse de ellerini birleştirdiği anda ”zamanı durdurma” yeteneğine sahip. Cemal’in bu kızın kollarını kesmesi ve boş bir arazide birleştirmesi de bu yüzdendir. Zamanı durdurmak ve Yasemin’i geri getirmek için.
Taş yağma sahnesi:
Cemal karısı Yasemin ile barışmak için kitapçı kızdan bir kitap alır. Daha sonra ise iade etmek için tekrar gider. Aralarında gizliden bir bağ oluşur. Aslında burada bir ihanet vardır. Cemal ile kitapçı kız ıssız bir yere gider ve hoş beş muhabbete dalarlar. Taş yağması da tam da bu sırada gerçekleşir. Aslında etik olmayan ve olağan dışı bir durum yaşandığında ”tepemize taş yağacak” denmesini somut olarak göstermektedir bu sahne.
Cemal’le Yasemin’in Uçması :
Bu durumun aslında iki şeyi ifade ettiğini düşünüyorum. Birincisi; Cemal ve Yasemin hatırlarsanız doktorun verdiği ilaçların hepsini bir anda içmiş ve kafaları uçtuğu için kendilerini bir anda böyle hülyalara dalmış bir şekilde gökyüzünde buldular. Bu durum onların aslında saf ve temiz oldukları kadar cahil olduklarını da gösteriyor. (Yani ilaç vb. şeylerle kafayı bulanlara cahilsiniz göndermesi var gibi geldi) Diğer bir durum ise yani ikincisi; Cemal tek başına iken uçmaya çalışıyor ve uçamıyordu. Dolayısıyla bir şeyleri başarmak için, insanın sevdiği insana ihtiyaç duymasını simgeliyor diye düşünüyorum. Yeniden uçabilmek için Cemal Yasemin’e ihtiyacı olduğunu anlıyordu.
Filmde çalan şarkı
Yarayla alay eder yaralanmamış olan. Bak nasıl da sararıp soluvermiş tanrıça kederlerden.
Sen çok daha parlaksın çünkü.
Sen tüm göklerdeki yıldızların ilki.
Sen, aydınlatırsın geceyi.
William Shakespeare
Uzun zaman önce izleyip beğendiğim bir filmdi. Filmi çok güzel yorumlamışsın. Kalemine sağlık.
Teşekkürler Yasemin.
Ben de çok beğenerek izlemiştim. Geç izlediğime üzüldüm ama yine de iyi ki izlemişim dediğim filmlerden oldu. Ancak film hakkında daha doğrusu karakterler hakkında düşüncelerimi yazdım ama belki de öyle değildir. Yani farklı bir mesaj vardır.
Cidden filmi çok güzel yorumlamışsın
Teşekkür ederim Gürkan.
Kendimce yorumlamaya çalıştım.
Izlerken ve izledikten sonra da verdiği mesajları anlamaya çalışmıştım ama tam olarak bu kadar iyi yorumlayamamıştım. Gerçekten çok iyi yorumlamışsın. Ve gerçekten de senin yorumladığım gibi olduğuna inanıyorum 👍
Çok teşekkür ederim. 🙂
Yapmış olduğunuz bilgileri ve yönlendirmeleri güzel buluyorum başarılarınızın devamını diliyorum..