Uzun yıllar Blogger kullanıp daha sonrasında WordPress’e geçen biri olarak bu yazıyı, hem WordPress vs Bloggerkarışlaştırması yapmak, hem de Blogger’dan WordPress’e geçmeyi düşünenlerin karşılaşacağı sorunlar hakkında bilgi vermek amacıyla yazmak istedim. Böylelikle aklınıza takılan WordPress mi Blogger mı sorularına da cevap bulacağınızı umuyorum.
WordPress vs Blogger
Öncelikle şunu söylemeliyim ki wordpress, bloggere göre çok daha avantajlı ve kullanışlı. Basit düzeyde anlatacağımı söylediğim için wordpressin bende bıraktığı ilk izlenimleri kısaca anlatayım.
WordPress sistemini tamamen sıfır alınmış bir telefon olarak düşünebilirsiniz. Şöyle ki; Google Play üzerinden her istediğiniz uygulamayı free olarak indiriyor ya da satın alıyorsunuz. WordPress aslında aynen böyle bir alt yapıya sahip. Kod bilgisi gerektirmiyor. Çünkü wordpress sistemini kurduğunuz anda tıpkı Google Play gibi, eklentilerin bulunduğu dev bir depo mevcut. Bu işin büyük kısmını zaten sizin için hallediyor. Ancak nasıl google play üzerinde birbirine çok yakın benzer uygulamalar varsa, eklentiler için de aynı durum söz konusu. Bu yüzden eklenti indirmeden önde, İnternet’te küçük bir araştırma yapıyor eklentinin puanlama oranlarını inceliyor, download sayısı, uyumluluk ve aktif kurulum sayısı gibi değerleri göz önünde bulunduruyorsunuz. Eğer buna dikkat etmezseniz, yüklemiş olduğunuz masum bir eklentinin, sisteminize virüs sızdırmasına neden olabilirsiniz.
İhtiyacınız olan Her Türlü Eklentiyi Bulabilirsiniz
Örneğin blogunuza paylaşım butonu mu eklemek istiyorsunuz. WordPress panelinizden eklentiler kısmına geliyor, ardından yeni ekle diyerek arama kutusuna eklenti adını yazıyorsunuz. Ardından eklentiyi kur ve etkinleştir diyerek işlemi tamamlıyorsunuz. Olay tamamen bundan ibaret.
Ancak şöyle bir durum daha var. Temelde web tasarım işinden biraz da olsa anlamanız gerekiyor. Çünkü hosting, domain vs işlemlerini de gerçekleştireceğiniz için yeri geldiğinde hostunuza girerek müdahale edebilmelisiniz. O yüzden bu konularda pek bir bilginiz yoksa, blogger kullanmaya devam etmenizi öneririm.
Neden WordPress (+)
- WordPress yukarıda da dediğim gibi kiracı değil ev sahibi olmaktır bana göre. Dolayısıyla isterseniz evin rengini değiştirirsiniz, isterseniz komple yıkar, arsa üzerine yeniden inşa edersiniz. Arsa da sizin çünkü. Bu nasıl anlatım oldu bee… Duyan da beni inşaat mühendisi falan sanacak.
- WordPress kullanıyorsanız her şey üzerinde değişiklik yapma yetkisine de sahip oluyorsunuz.
Kullanımı oldukça kolaydır! Ki bence en büyük artısı da budur. - Blogger gibi, HTML editörüne girip, kodlarla falan uğraşmanıza gerek yok.
- 5 dk da site kurarsınız. Ya da ”ben popüler yazılar eklemek istiyorum” diyorsunuz mesela. Bunu kodlarla uğraşmadan eklenti ekleyerek yapıyorsunuz. Yani sadece bir iki tık işlemi ile.
- WordPress için ücretli-ücretsiz yüzlerce temayı kolaylıkla bulabilirsiniz.
- Blogger’da olduğu gibi ücretsiz olarak wordpress.org üzerinden blog açabilirsiniz. Ama wordpresse geçmeyi düşündükten sonra, bence adam akıllı bir hosting ve domain almakta fayda var.
- SEO konusunda bloggere göre çok daha avantajlı.
Eeee eksileri yok mu arkadaşım! Var tabi olmaz olur mu? WordPress mi blogger mi yarışında, wordpress bu yarışı kazanır gibi duruyor ama blogger karşısındaki eksilerini de yabana atmamak gerek diye düşünüyorum.
WordPress’in Blogger Karşısında Eksileri (-)
- Kedinize ait bir hosting alacağınız için, bu da bütçe demektir. O da yıllık 50-60 TL bir şey. (Aramızda kalsın benim süresiz bir hosting sponsorum var. Gözlerinden öpüyorum)
- Onun dışında domain almanız da gerek tabi. Bu da size yıllık 30-40 liraya falan patlıyor.
- Geçenlerde bir arkadaşımın blogu hacklenmişti mesela. Bu tür saldırılara da gerekli güvenlik önlemleri alınmazsa, maruz kalabilirsiniz.
- C panel kullanımı, kısacası hosting yönetimi konusunda herkes detaylı bilgi sahibi olmayabilir. Mesela blogunuzda bir şey bozuk ya da çalışmıyor ve o anda C panel üzerinden müdahale etmeniz gerek diyelim. Ama bilginiz yoksa, bu da sizin için eksi yönü olabilecek bir şey.
Kısacası wordpresse geçmeyi düşünüyorsanız bunları göz önünde bulundurun derim.
Hadi şimdi Blogger hakkında konuşalım.
Aslında bloggeri çok seviyorum. Uzun yıllar kahrımı çekti çünkü. Fakat artık kendini ciddi anlamda geliştirmesi gerek diye düşünüyorum. Evet bloggerin iyi yanlarından biraz bahsedeyim sizlere.
- Blogger beleştir. (En güzel yanı bence)
- Host ya da domain alma derdi yoktur ve Google bünyesinde barındırılır. Yine Google bünyesinde barındığı için hack saldırılarına maruz kalma bir derdiniz de olmaz. Yani birinin blogunuzu hacklemeye çalışması Google’yi hacklemesi demek, bu da imkansız gibi bir şeydir.
- Trafik sıkıntısı yoktur. Bu trafik dediğim olay şu: Siteniz günde 10.000 sayfa görüntülemesini rahatlıkla kaldırabilir. Ama 35.000 gibi bir rakama çıktığında trafik aşımı nedeniyle sitenize kimse ulaşamaz. Ya da her şey çok ağır açılmaya balar. Hiç öyle bir durumda kalmadım açıkçası. Ttnet’in lanet olasıca Kotalı interneti gibi düşünün işte.
- İllegal içerik (film, mp3, adult ) olmadığı sürece kolay kolay kapatılmaz.
- Google plus hesabı ile entegre olarak kullanılabilir.
- Yeni başlayanlar ve günlük yazmak isteyenler için idealdir.
- Diğer ücretsiz servisler gibi sayfanın sağına soluna otomatik reklam koymaz.
- Geniş bir kullanıcı ağına sahiptir.
- Yazılan yazılar özgün olduğu sürece yandex, google bing gibi servislerden kolayca index alır.
- Kodlarla oynamanıza izin veren bir sistemi vardır.
- Oldukça fazla ücretsiz tema bulabilirsiniz.
Özetle şöyle diyeyim size; blog açmaya karar verdiyseniz, bu alanda biraz pişmeniz ve işlerin nasıl yürüdüğünü anlamanız için kesinlikle blogger kullanarak başlayın derim. Ancak deneyimli ve uzun zamandır blogger kullanan biriyseniz yukarıdaki wordpress mi blogger mı karşılaştırmasını dikkate alarak karar vermenizde fayda var.
Karşılaşabileceğiniz Sorunlar ve Çözüm Yolları
Sayfa Bulunamadı Hatası (Mobil İndex Sorunu)
Bunlardan birincisi google indexlerim. Gerekli tüm ayarları yaptığım için googlede bulunan indexlerim düzgün bir şekilde çalışıyordu. Ancak mobil üzerinden girdiğimde URL nin sonuna ?m=1 şeklinde ototmatik olarak link koyuyor. Yani demek istediğim tam olarak; http://siteadiniz.com/category/icerik-adi.html/?m=1 bu şekilde bir yönlendirme olması. En sondaki ?m=1 yüzünden wordpress sayfamda sayfa bulunamadı hatası alıyordum. Dolayısıyla mobil üzerinden googlede arama yaparak blogumdaki konulara erişilemiyordu.
Sorunu çözmedim. Aslında uğraştım ama çözemedim. Sanırım indexler bir kaç gün içinde kendiliğinden otomatik olarak güncellendi ve sorun kendiliğinden çözüldü. Bunu yazıyorum çünkü aynı durumu yaşayan arkadaşlar olursa en azından geçici bir durum olduğunu anlayıp endişe etmesinler.
Contact Form 7 Sorunu
İletişim sayfası için Contact form 7 eklentisini kurdum. En çok kullanılan ve en popüler olduğundan ben de onu tercih ettim. Fakat her seferinde mesaj gönderilemedi hatası aldım. Sadece bu iletişim formu sorununu çözmek için sanırım iki gün uğraştım.
Ancak sonrasında anladım ki, bu sorunu yaşayan oldukça fazla bir kitle varmış. Çoğu bir kaç çözüm önerisi sunmuş ama ne denediysem olmadı. Ancak hatanın nedenini tesadüfen kendim buldum ve çözdüm. Öncelikle WP-Mail-SMTP ya daEasy WP SMTP gibi bir eklenti kurmanız gerekiyor. Bu eklentilerin kurulumu hakkında çok detaylı bilgiler içeren sayfalar var. O yüzden hem burayı kalabalık etmeden, hem de var olan bir bilgiyi yinelemeden devam edelim. Kurumu ve ayarları sorunsuz bir şekilde yaptıktan sonra mail gönderildi diyor ve hala mail alamıyorsanız burada size yardımcı olayım. Çünkü benim yaşadığım sorun tam olarak buydu.
Ben hosting sunucumdan bir web mail açmış ve Easy WP SMTP’yi kurarak ona ayarlamıştım. Her şey sorunsuzdu mail gönderildi diyor fakat her seferinde web maili kontrol etmeme rağmen mail gelmiyordu. Bu durumu yaptığım bir kaç araştırma neticesinde hosting firmalarının güvenlik nedeniyle olduğunu öğrendim. Bu yüzden web mailim için mail yönlendirme işlemi yaptım. Yani iletişim formu web maile, web mailim de gmail hesabıma iletiyordu.
Komik ama web mail gelen kutum boş olmasına rağmen sayfamda bulunan iletişim formundan göndermiş olduğum test mesajları web mailime düşmüyor ama gmail hesabıma yönleniyordu. Yani anlayacağınız web maili sadece köprü olarak kullandım ve bu sorunu da böylece halletmiş oldum.
ERR_CONNECTION_TIMED_OUT HATASI
Bu taşıma süreci içinde siteye çok fazla yüklendiğim için bir kaç kez ERR_CONNECTION_TIMED_OUT hatası aldım ve blogum açılmadı. Eğer siz de böyle bir sorun ile karşılaşırsanız unban kaldırma işlemini deneyebilirsiniz.
Host satın aldığınız firmanın internet sitesine girerek unban kaldırma işlemi yapabilirsiniz.
Eklentilerin Çakışması: (Yoast SEO ve WP Super Cache )
Kurmuş olduğunuz eklentiler bazen birbiriyle çakışabiliyor. Bu da birinin düzgün çalışırken, diğerinin çalışmamasına ya da hatalı çalışmasına neden oluyor. Bu dediğim olayı ise Yoast SEO uygulamasında yaşadım. Birden bire Yoast SEO üzerinden aktif olarak kullandığım, XML site haritasının düzgün çalışmadığını fark ettim. /sitemap.xml adresini ziyaret ettiğimde karşıma sadece bir satırlık link ve tarihler içeren yazı çıkıyordu. Açıkçası itiraf etmek gerekirse neden olduğunu da anlamadım. Sadece deneme yanılma yöntemiyle sorunu çözdüm diyebilirim. Wp Super Cache eklentisini devre dışı bırakarak tekrar aktifleştirdim. Sorun kendiliğinden çözüldü. Eğer wordpress mi blogger mı kullansam diye düşünüyorsanız böyle aksiliklerin olabileceğini de göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Tema Kodları İçine Shortcode Ekleme sıkıntısı :
Footer alanında şöyle güzel bir ads reklamı güzel dururdu diyorsunuz ama ekleyecek genişlikte widget alanına sahip değilsiniz. Dolayısıyla tema dosyaları içine girerek ads kodunu shortcode olarak eklemek istiyorsunuz. Kodu yapıştırıyorsunuz ama çalışmıyor. Bu sorunumu ise şu kod parçacığını kullanarak çözdüm.
?php echo do_shortcode(‘[name_of_shortcode]’); ?
Yani burada öğrendiğim şey, tema içine shortcode kodunu doğrudan yapıştırınca çalışmıyor. Yukarıda vermiş olduğum kodu kullanmanız gerekiyor.
Tema Dosyalarıyla Oynarken Sayfayı Uçurmak :
Eminim zaman zaman çoğumuzun başına gelmiştir. Ufak bir değişiklik yapayım dersiniz hooop sayfa tamamen uçmuş. Bence bu gibi durumlarda panik yapmadan biraz soğuk kanlı olmalı. Öncelikle en son (hangi dosya içine ne eklediniz) onu bilmelisiniz. Örneğin function.php dosyanızda ufak bir kod eklemesi yaptınız. Ancak eklediğiniz kod yüzünden admin paneliniz dahil olmak üzere sayfanız komple çöktü diyelim. Bu durumda yapılması gereken en mantıklı şey, C Panelinize giderek değişiklik yapmış olduğunuz dosyayı bulmak ve editlemek. En son eklediğiniz kod her ne ise; onu bulup silmek. Sonrasında sayfanız açılacaktır. Ben bu durumu footer kısmına instagram eklentisinin shortcode sini eklerken yaşamıştım. Sayfayı çökertmiş olmam aslında bir bakıma da iyi oldu. Çünkü bu deneyimi yaşamamış ve dolayısıyla çözümünü de bulamamış olacaktım.
Yoast Seo Loading Help Center Hatası
Daha önce böyle bir hata almadıysanız ve durup dururken yoast panelleri kaybolduysa sorun muhtemelen çerezler olabilir. Emin olmak için farklı bir bilgisayar veya farklı bir tarayıcıdan wordpress admin paneline giriş yapın. Eğer farklı tarayıcıda Yoast SEO sorunsuz olarak çalışıyorsa, asıl kullandığınız tarayıcının (muhtemelen google chromedir zaten) tüm çerezlerini temizleyin. Ben aynı sorunu bu şekilde çözdüm. Ancak sorununuz farklı olabileceğinden bu işlem işe yaramazsa, eklentiyi tamamen kaldırıp aktifleştirmeyi de deneyebilirsiniz.
Merhaba.
Dediğin gibi video aslında tam başlaması gereken yerde bitmiş bence de biraz daha uzun olsa güzel olurdu.
Aslında wordpress’e geçmeyi çok uzun zamandır düşünüyordum fakat gerçekten bir türlü cesaret edemiyordum. En sonunda ne olursa olsun geçeceğim dedim ve geçtim şimdilik hiç bir pişmanlığım yok, hatta wordpress’in güzelliklerini keşfettikçe keşke çok daha önce geçseymişim diyorum. Blogger’ı uzun yıllar boyunca kullanan biri olarak wordpress gerçekten mükemmel bir sistem. Seninde dediğin gibi blogspotta kiracı konumundasın ama wordpress tamamen kişinin kendisine ait. Ayrıca çok güzel yönleri de var ki sende yazıda hepsini yazmışsın zaten ama böyle güzel bir platformun mutlaka eksi tarafları da olacaktır ki var zaten mesela hacklenme olayı ama eğer ayarlarınızı kaliteli bir şekilde yaptıysanız ve lisanslı bir tema kullanıyorsanız yani her şeyiniz istenildiği gibiyse bu tür hacklenme çok zor.
Hangi platformu kullanayım diye düşünenler için nesnel bir karşılaştırma olmuş. Bence gerçekten çok faydalı bir yazı, yazıda bana da yer verdiğin için teşekkür ederim.
Yıllardır hem kendi projelerimde hem de başka iş yaptığım insanlarda WordPress kullanmayı tercih ediyorum, uzun süre hem blogger hem de wordpress kullanmış birisi olarak. En başta alan adı, tam yönetim kontrolü, sitenin düzeni/tarzı/görünümü tamamen blog sahibine ait ve bunun için bilgisayar kurdu olmanıza gerek yok. Kendi tapun kavramına da şöyle bir boyut getirebiliriz; bir zamanlar ülkemizden blogger sunucularına erişim yasaklanmıştı ve hatırı sayılır bir süre böyle kaldı, sırf içeriği uygunsuz olan bir blog yüzünden binlerce bloga erişim kısıtlanmış oldu. Gel gelelim wordpress sistemde alan sana ait olduğu için tüm sorumluluk sadece senin. Kırsalda arsa almışsın ve emeklilik hayallerinin süslüyorsun gibi bir durum bu :).
Blogger ın kuruluş mantığının ben de dahil bir çok kullanıcı tarafından değiştirimeye çalışılması sorun oluşturuyor aslında. Çünkü google bir hesaba 100 blog açma hakkı veriyor. Yani neye ilgi duyuyorsanız o alanda blog açılmalı gibi düşünüyor. 5 yıl öncesine kadar da neredeyse öyleydi. Bir kişinin hem gezi blogu hem kitap blogu oluyordu. Ama şimdi kullanıcılar hepsini tek blogda yaptıkları için bloglar web sitelerine benzedi. Haliyle kategori sorunu ortaya çıktı. Blogger kategoriye de izin verirse zaten blog konusunda 1. Tercih nedeni olur.
Bu arada her iki sistemi oldukça objektif bir şekilde karşılaştırmışsınız. Güzel ve faydalı olmuş.
Merhabaaa, teşekkürler paylaşım için. Gerçekten kısa oldu video 🙂 Aniden kızıma, “bizi videoya çeksene” demiştim, onun da kolu ağrıdı, konuşmayı bitirdim. Allah’tan Mustafa biraz konuşabilmiş. Siten güzel olmuş Ayhan. Hayırlı olsun oğlum. Yazıyı okudum, en hoşuma giden “blogger beleştir ” yazman olmuş. Pek anlamadığım için, teknolojiyle ilgili soru bile bulamıyorum 🙂 Görüşmek üzere…
Evet Ece Abla yani ben video biraz daha uzun olacak diye heveslenmiştim. Çok çabuk bitti. 🙁
Blog temasını değiştirmeyi uzun zamandır düşünüyordum zaten. Kısmet bugüneymiş. Güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.
Merhabalar,peki blogun arama motorunda öne çıkması açısından hangisi daha iyidir? Aynı zamanda diyelim ki blog ziyaretçisi arttı hangisinde para kazanma işlemi daha öndedir?
Arama motorunda öne çıkması için blogger ya da wordpress olması önemli değil. Önemli olan sizin ne kadar faydalı içerik üreterek o içerikleri ne kadar seo uyumlu yazdığınız bağlıdır.
Bende bir yıl boyunca WordPress kullandım. Yani wordpress’ i deneyimlemek için ikinci bir blog açtım. Fakat gerçektende cpanel hosting falan çok zahmetli. Günlük tarzı yazılar yazdığım için ikinci bloğumu kapattım. Blogger var olduğu sürece bloggerda kalacağım. Çünkü wordpress güvenligi canımı sıkan bir konu. Siz wordpress site güvenliğinizi nasıl sağlıyorsunuz? Bu konuda yazı hazırlar mısınız?
Açıkçası wordpress tarzında daha doğrusu blog kullanımı hakkında yazılar yazmayı eskisi kadar pek sevmiyorum. Çünkü hali hazırda bu konular üzerine yazılmış yüzlerce makale zaten var. Hem ben de pek tecrübe sayılmam aslında.
Güvenlik konusunda ise bir çok yöntem var. Mesela sitenizi sadece evdeki bilgisayarınızdan düzenliyorsanız o bilgisayar IP si için admin girişi tanımlayabiliyorsunuz. Ya da standart olan wp-login adresini Rename wp-login eklentisiyle farklı bir adresle değiştirebilirsiniz. Örneğin /wp-benim-ozel-adresim gibi…
Bunun dışında Robots.txt dosyasının düzenlenmesi, eklentilerin ve wordpress sürümünün devamlı olarak güncellenmesi, .htaccess düzenlemesi gibi bir çok alanda güvenlik önlemi almak mümkün.
Ancak bana sorarsanız en güzeli ve temizi devamlı yedek almaktır. Bunu da bir ay içinde girmiş olduğunuz yazıları dikkate alarak yapabilirsiniz.