Çoğumuz blog yazarlığına yeni fikirler getirerek, bu fikirlerimizi yine kendi içimizde paylaşıyoruz. Bunların bir kısmı hayata geçerek uzun yıllar devam etmiş, hatta misafir yazarlık gibi bir blog alışkanlığı haline gelmişken, bir kısmı ise sadece fikir olarak kalıp hayata geçemiyor. Ancak şunu özellikle belirtmek isterim ki, bu fikrimi ortaya atmadan önce iyi sonuçlar vereceğine öncelikle kendim inandım. Bu yüzden blog yazarlığına yeni bir soluk getireceğine ve sizlere etkileşim kazandıracak güzel bir blog alışkanlığı yaratacağına da yürekten inanıyorum.
Yazacak Konu Bulamayan Yazarlar İçin Etkili Bir Çözüm
Üstelik bu yöntem diğer bloglarla daha iyi iletişim halinde olmanızı da sağlayacak. Peki bunu nasıl mı yapacağız?
Sadece sosyal medyanın gücünden faydalanacağız.
Şimdi size bir örnek vererek anlatayım.
Teknojest.com blogunun sahibi Poyraz arkadaşımızın ne tür içerikler hazırladığını az çok biliyorsunuzdur. Aklınıza blog kullanımı hakkında yazabileceğini düşündüğünüz bir konu geldi ve bunu Poyraz’a bir şekilde iletmek istiyorsunuz. Örnek konu başlığınızda, ”Sosyal medyada paylaşım yapabileceğiniz en uygun saatler” olsun. Daha önce benzer konular açılmıştır belki ama, Poyraz’ın bu konuya hassas ve titizlikle yaklaşacağını bildiğinizden, özellikle onun görüşlerini alıp, onun yazısını okumak istiyorsunuz. Çünkü Poyraz yazarsa dört dörtlük yazacağını biliyorsunuz. Şimdi sorun sadece Poyraz’a bunu doğru şekilde iletmekte kaldı değil mi?
Ya da diğer bir blog yazarı arkadaşımız olan, birtutamkarinca blogunun sahibi Yasemin arkadaşımız için başka bir örnek verelim.
Yasemin Polonya’nın Krakow şehrinde yaşıyor.
Sizin de aklınıza şöyle bir şey geldi:
Ya keşke Yasemin Krakow’da gezilecek yerler listesi yapsa da okusak.. Çünkü bu yazıyı en güzel şekilde hazırlayabilecek kişinin Yasemin olduğunu biliyorsunuz. Sonuç olarak yine aynı şekilde bunu Yasemin arkadaşımıza iletmek sorunu kaldı.
Burada devreye hashtag giriyor.
Sosyal medyanın gücünden yararlanacağız derken bundan bahsediyordum.
Kullanacağımız sihirli hashtag ise #bunukimyazar
Şimdi twitter hesabıma giriyorum ve aynen şu tweetleri atıyorum.
Daha sonra Yasemin ve Poyraz bu bildirimleri alıyor ve şöyle diyor :
İnsanlar bu tür konularda içerik üretebileceğimi düşünüyor ve severek okuyacaklarını söylüyor. Yazıp yazmamak elbette kendileri kalmış fakat buradaki yazacak konu bulamayan yazarları da kolaylıkla çözüme ulaştırmış oluyoruz.
Ayrıca blog yazarları kendi sayfalarına twitter akış widgetini ekleyerek, insanlardan kendisine konu önerisinde bulunmasını da sağlayabilir.
Peki diyelim ki, aklınızda güzel bir konu başlığı var ama bunu kimin yazabileceğine dair bir fikriniz yok. O zaman ise yine aynı hashtag üzerinden #bunukimyazar diyerek konu başlığımızı giriyoruz ve herhangi bir isim yazmıyoruz.
Örnek bir tweet atacak olursak :
Farklı bir blog yazarı, hatta hiç tanımadığınız bir blog yazarı twitter üzerinden #bunukimyazar akışına bakıyor ve o anda tesadüfen sizin atmış olduğunuz ”Türk enstrümanlarının Dünya müziğindeki yeri” konusunu görüyor ve ilgisini çekiyor. O anda attığınız tweet için bir koyuyor ve tamamdır ben bunu yazarım diyor.
Şimdiye dek bloglarınıza koymuş olduğunuz ”en çok hangi kategorilerdeki yazılarımı okumayı seviyorsunuz”, ”yeni yazım için önerileriniz nelerdir” gibi anketlere de bu yöntem sayesinde gerek kalmıyor. Eğer siz de yazacak konu bulamayan yazarlardansanız bu yöntemi lütfen deneyin.
Çünkü güzel bir etkileşim ve bloglar arası geri bildirim ağı oluşturduğumuz için, konu bulmakta zorluk çekmeyeceğimiz gibi, takipçilerimizin de gönlünü hoş ederek, daha iyi içerikler üretmiş olacağız.
Yazımın en başında da dediğim gibi ben bu uygulamanın birçok blog yazarına faydalı olacağına gerçekten inanıyorum. O yüzden şimdi hepinizi #bunukimyazar hashtagını kullanmaya davet ediyorum.
Güncelleme (08.10.2018): İnsan Neden Yazar? | Yazan İnsanların Ortak Noktası Nedir? başlıklı yazımda bizi yazmaya iten sebeplerden detaylı bir şekilde bahsettim. Bu yüzden yazmayı seviyor ve yazacak konu bulmakta sıkıntı çekiyorsanız, siz de bu sıkıntınızı dile getiren bir yazı yazın. Kısacası yazmaktan hiçbir zaman korkmayın. En güçlü silahınız da kelimeleriniz olsun.
Fikir benim hoşuma gitti. Bloglar arası etkileşimi (nitelikli anlamda) artıracak, blog yazarlarının kendisini geliştirecek her türlü girişimi destekliyorum. Bahsettiğin Twitter etiketi üzerinden yazmaya iyici ve motive edici proje düZgün işler, mim olayına dönmez ve kısa sürede özgün bir içerikle yanıtlanırsa harika olur. Fakat blog yazarlarının yoğunluğu göz önünde bulundurulunca belki rahatsız edici de olabilir. Deneyip görmek lazım, şu an sadece ön görüler üzerinden yazıyorum. Etiketler tek bir kişi değil birkaç kişi tarafından X blog yazarını işaret ederse kesinlikle tetikleyici olacaktır, diğer türlü boşa düşen çok #bunukimyazar etiketiyle de karşılaşabiliriz. Blogların gelişimi üzerine kafa yorduğun ve bu güzel fikri ortaya attığın için seni tebrik ederim.
Değerli yorumun ve desteğin için teşekkür ederim Evren.
Aslında ne gibi sorunlar çıkabilir diye sonraki aşamaları da düşündüm. Sorun olarak gördüğüm tek şey ise; blog yazarlarının bunu benimsememesi. Sonuçta bu bir fikir ve dolayısıyla herkese mantıklı gelmeye bilir. Ben bir potansiyeli olduğu için paylaşmak istedim. Gerçek anlamda etkileşime geçerek kullanmaya başladığımız anda ise; ne olup bittiğini hep beraber görmüş olacağız.
Bazı arkadaşlar belki ön yargılı olabilir ancak yine de denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum.
Çok fazla boşa düşen #bunukimyazar etiketleri de, umuyorum ki birilerine ulaşacaktır.
Fikir güzel. Günün birinde ulaşacak birileri mutlaka olur. Havada kalacağını düşünmüyorum. Konu artırmak ve blog yazarlarının etkileşimi açısından da mantıklı olabilir. Teşekkürler.
Teşekkürler Beyda 😉
Fikir olarak güzel ve uygulanabilir ama kalıcı bir geri dönüş alması zor gibi. Herkes kendi blog sayfasına ve yazılarına kanalize olmuş vaziyette. Kaliteli içerik ve doyurucu bir makale için beyin fırtınası yapmak ve bunu sosyal ağ gücüyle iletmek gayet mantıklı. Gelişim ve dayanışma için farklı bir bakış açısı umarım hakkı verilerek hayata geçirilebilir. Elinize sağlık
İyi mi olur kötü mü bilemiyorum ama şayet kullanıldığı taktirde faydalı olacağını düşünüyorum.
Etkileşimi bol olsun. 🙂
Gerçekten güzel bir fikir. Uygulama aşamasında ne gibi aksaklıklar yaşanacağı konusunda bir yorum yapamıyorum, deneyip görmek gerek. Evren’in dediği gibi bir kişi yerine birçok kişiden çağrı gelirse daha motive edici olur.
Fikir güzel de mesele uygulamakta. O da artık blog yazarlarına kalmış. Ben aklıma konu geldikçe birilerini etiketleyip #bunukimyazar diye paylaşıyorum.
Yine ortaya güzel bir fikir çıkardın ağabey. Seninle ilk özel konuşmamızda bunun bloglar arasında güzel bir etkileşim olacağını dile getirmiştim. Umarım ben ve diğer blog yazarları bu konu üstünde yoğunlaşır ve ortaya özgün farklı içerikler çıkar.
Yani bu noktada artık benim yapabileceğim bir şey kalmıyor zaten… Ya blog yazarları denemek için yavaş kullanmaya başlayacak. Ya da kullanmadan amannn boşver deyip geçecek.
güzel fikir deneyelim bakalım bu fikir gerçekten de etkileşimi artıracak mı?
yeni fikirlere açığım blog yazarlarını geliştirecek
sizi de tebrik ediyorum bu konuda
Desteğiniz için çok teşekkür ediyorum. Siz de en azından kendi çevrenizdeki tanıdığınız bloglar için #bunukimyazar şeklinde tweet atarsanız çok sevinirim.
Güzel bir fikir twitteri yeni yeni kullanmaya basladim yazi linki paylasmak hariç. Aklima geldikçe etikete bakacagim.
Benim de pek sık kullandığım söylenemez ama son zamanlarda sık kullanmaya başladım. Etikete bakmakla kalmayıp siz de önerilerde bulunarak başka bloglara yardımcı olabilirsiniz.
Twitter açarak başlayalım öyleyse. İnceledikten sonra etiketlerseniz niye olmasın 🙂
Çok mantıklı bir olay.
Tabi ki etiketlerim 🙂
yazının okur tarafından istenmesi, yazan kişiyi daha özenle yazma doğrultusunda tetikleyecektir. kişi belirtmekten ziyade direk X kişisi demek daha mantıklı gibi
Yazılarımda o kadar hashtag kullanıyorum aklıma hiç böyle bir etkileşim modeli gelmedi. Bence de bu yöntem ile iyi bir etkileşim yaratılabilir. Fakat bu modeli instagram da uygulamamız etkileşim yaratır mı?
Ben de instagram üzerinden düşünmedim. Ama twitter ve instagram cayır cayır insan kaynayan platformlar. Neden olmasın ki? Deneyip görmek lazım. 🙂
Hem etkileşimi artıracak hem de hedefe ulaşmanızı sağlayacak güzel bir yöntem. Yazarın kafasında yeni bir pencere açabilirseniz olumlu geri dönüş alacağınıza eminim.
Teşekkür ederim Poyraz. Umarım her şey düşündüğüm gibi olur.
Daha önce buna benzer girişimlerim olmuştu. Blog yazarlarını bir araya getirerek hem blog sahiplerinin farklı yazarlardan etkilenmesi ve fikir kazanması hem de okur kazanması için buna benzer fikirler ürettim fakat gel gelelim ki bir yerden sonra bu işi reklama dönüştürülmeye başlıyor ve tamamen blog yazarlarını önemseyen insanlar dışında kalan kesim gelmeye başlıyor haliyle böyle bir durumda da gerçek blog yazarları bu tarz fikirlere sıcak yaklaşmıyor. Facebook grupları kurdum, internet sitesi sahiplerinin bulunduğu webmaster forumlarına konular açarak orada toplanmaya çalıştık ve hatta whatsapp grubu bile kuruldu ama sonuç art niyetli kişilerin gelip grupları reklama boğmasıyla ve düzen kontrolden çıktı.
Ayrıca blog yazarlarına tavsiyem eğer yazacak bir konu bulamıyorsanız başka blog yazarlarının yazısını okuyun sadece türk yazarları değil yabancı blogları da takip edin ve kafanıza yeni fikirler gelecektir. Yorumum baya uzun olmuş kusura bakmayın,alışkanlık olmuş uzun uzun yazıyorsun 🙂
Benim de takip ettiğim ve gerçekten çok kaliteli içerikler üreten bloglar var. Dediğiniz açıdan düşünmedim açıkçası ama doğru söylüyorsunuz. Art niyetli ya da sadece reklam amaçlı kullanan diğer kullanıcılar olacak. Nitekim oldu da zaten bu yazıyı yazdıktan sonra. Bazı blog yazarları ya olayı tam anlamadı ya da yazıyı okumadı. Çünkü sadece bu hashtag adı altında kendi yazmış olduğu yazıları paylaşır oldular.
Çok iyi fikir 🙂 Tweetter adresimi pek kullanmıyorum ama bunu paylaşayım 🙂
Desteğin için teşekkür ederim Yurdagül.
Blogları daha da canlandırmak gerek 🙂
evet 🙂
neyse, ben de beklerim bloguma! 🙂
Acaba becerebilir miyim, anladım da birinin bana kafama vurarak anlatması lazım. Ben tweet atmayı da beceremiyorum. Yoksa vurucu cümleler geliyor aklıma da. Bir bilene sorayım ama örnek de vermişsin. Deneyeceğim. Karşı çıkmak gibi bir şey düşünmem, bak herkes güzel karşılamış. Kutlarım oğlum. Dilerim uygulanmaya başlar.
Fikri sevdim. Umarım etkili bir motivasyon olur.
Teşekkür ederim Semi.
Güzel fikir,neden olmasın denemek lâzım
Güzel fikir denemekte fayda var.
Fikir çok başarılı fakat twitterı aktif olarak veya hiç kullanmayan varsa kitle düşecektir. Sonuçta her blogger kullanmıyor maalesef. Bunun dışında bir sistem ile (iframe çekecek) herkes blogunun sağına yapıştırsa ve askıdaki konuları alıp yazsa sahiplense falan çok güzel olabilir aslında.
Benim de hayal ettiğim şey buydu aslında. Twitter akışını koymasalar bile, buton şeklinde akışa link verirlerse o da faydalı olabilir. Ben yakında öyle bir link koyacağım bloguma.
”Yazacak konu bulamıyorsan tıkla” gibi.
Oldukça orjinal ve bloggerlar arasında etkilesimi artıracak bir fikir. Tebrikler.
Teşekkür ederim Hamza.
Kesinlikle çok güzel bir fikir, uygulandığı takdirde çok güzel bir etkileşim olacaktır. Elimden geldiğince twitterdan ben de katkıda bulunacağım.
Çok teşekkür ederim Özlem. Twitter hesabımdan sıkı takipçim olduğunu zaten biliyorum. Bunun için de ayrıca teşekkür ederim.
Blog yazarları ve okurları arası etkileşim adına fena bir fikir değil aslında.
Ülkemizdeki blog kültürünü yaymak ve blog içeriğinin kalıcı, kaliteli içerik olduğunu bir şekilde kitlelere ulaştırmak lazım.
Yeni bir fikri insanların benimsemesi ve uygulaması zaman alabiliyor. Ama ben aklıma geldikçe birilerini sürekli #bunukimyazar hashtagıyla etiketleyeceğim. Bir de tabi şöyle bir sorun var. Her blog yazarı twitter kullanmıyor. Onlar da artık yeni hesap mı açar ya da açmaz mı bilemiyorum. Düşüncelerin için teşekkür ederim Zafer.