Kahraman yaratmak nedir? Kendi çalışmalarımız için kahraman yaratırken ne tür evreler izlemeliyiz? Kahraman yaratmanın zorlukları ve aşamaları nelerdir? Kahramanın yolculuğu ve diğer evreleri nelerdir? Tüm bu soruların cevabını detaylı olarak yazımda anlatmaya çalıştım. Bu yazıyı okumadan önce eğer öykü ve roman yazarlığı ile ilgileniyorsanız Karakter Yaratmak Nedir Nasıl Yapılır? | Öykü Yazma Teknikleri başlıklı yazımı da ayrıca okumanızı öneririm.
Cama sürekli vurup durmakta olan aşırı ısrarcı bir sineği az önce özgürlüğüne kavuşturduktan sonra huzur içinde yazıma başlayabilirim sanıyorum.
Şimdiye dek izlediğimiz bütün süper kahraman filmlerinin ortak noktaları nedir diye soracak olursanız, aynı ortak noktayı sürükleyici macera kitaplarında da görebilirsiniz.
Kahraman yaratmak düşündüğünüz kadar zor değil!
Bir kahraman yaratmak aslında sanıldığı kadar zor değildir. Zor olan kahramanın başına gelecek olan olaylar örgüsünün, mantık çerçevesi içinde gerçekleşmesi ve izleyici ya da okuyucuya aynı heyecanı verebilmesidir. Çoğu kitap ve film bunu başara bilmişken, bazıları hala kahraman yaratma konusunda oldukça sıkıntılı görünüyor. Peki bir kahraman kurgu ile nasıl yaratılır? Aslında hayatta olup biten bir çok şey somut olarak algıladığımızdan da öte, kurgulara dayandığından hayal gücü ve ötesini asla küçümsememeliyiz. Zira ilk çağlarda yaşamış insanlık tarihinde bile aslan kafalı bir adam-kadın heykeli hayal gücümüzün ve yapabileceklerimizin aslında sınırsız olduğunu açıkça vurgulamaktadır. Çünkü ortada olan şey bir heykelden ziyade hayal gücünü açığa çıkarma eylemidir. Kimse durduk yere kahraman olmaz. Dolayısıyla ilk olarak kahramana çağrı (ihtiyaç) yaratma örgüsü işlenir.
Kahramana Çağrı Evresi
Örneğin okula giden sıradan bir üniversite öğrencisini ele alalım. Kahraman olmak için doğa üstü güçlerine ya da başka bir şeylere ihtiyacı yoktur. Her şey sıradan ve olağan olmalıdır. Ve birden öyle bir gün gelir ki, her şeyin kesiştiği noktada, bir şeyler yapması beklenen kişi o üniversite öğrencisi olur. Burada kahramanı yaratma evresi kısmen gerçekleşmiş olur. Yani aslında kahraman olmak için kahramanlık gerektiren bir durumun önce olması gerekmektedir. İkinci evre ise maceraya atılma evresidir.
Kahramanın Maceraya Atılma Evresi
Bu evrede kahramanımız zorlu görevlere atılır ve yer altı dünyasından
inanılmaz canavarlarla karşılaşır. Bu çok çetin bir savaştır. Hatta bu savaşta bazı yakınlarını da kaybeder. Artık geri dönüş yoktur. Sonuna kadar gitmeli ve olacaklarla yüzleşmelidir. Ayrıca içinde olan bazı yeteneklerinde açığa çıktığı daha doğrusu en çok vurgulandığı evredir. Klasik Rocky filmini örnek verebiliriz. Rocky ilk başlarda sıradan biridir. Bir gün Micky (eğitmeni) onu keşfeder ve birlikte zorlu maçlara çıkarlar. Öylesine zorludur ki bu maçlar Dünya ağır sirklet ünvanı için dövüşmeye çıkmıştır. Bu dövüşü kazanır kazanmasına ama sürekli aynı zorluklarla karşılaşır. Bir gün çok sevdiği eğitimcisi ölür. Ama Rocky yola devam etmesi gerektiğini bilir. Aslında hepimizin bildiği klasik bir evredir bu.
Üçüncü evrede ise zaman zaman kahramanın kendisi ile yüzleşmesi ve kendini bir çıkmazda hissetmesi söz konusudur.
Kahramanın Kendisiyle Yüzleşme Evresi
Bizler o anda kendimizi kahramanın yerine koyarak aynı keder ve üzüntüleri paylaşırken, aynı sorunlarında üstesinden nasıl geleceğimizi düşünürüz. Avatar filmindeki kahramanı hatırladınız mı? Hani şu engelli olan adam. Bir gün avatar bedenine girer ve kendini yeni bir maceraya atılmış bulur bir anda. Peki bu filmin kahramana çağrı ve maceraya atılma evresinden sonra üçüncü evre olarak bahsettiğimiz çıkmazda hissetme evresi neresidir? Tabii ki, yerli avatar halkının yanında savaşıp savaşmayacağını düşündüğü evredir. İşler sarpa sarmış ve ne yapacağını şaşırmıştır kahraman. Fakat her seferinde bir çözüm yolu bulmuştur.
Dördüncü evre eve dönüş evresidir.
Kahramanın Eve Dönüş Evresi
Artık savaşlar bitmiş ve yakın bazı dostlar kaybedilmiştir. Ama neticesinde hep zafer vardır. Kahramanın kendisi ölse bile, geride bıraktığı şey her zaman zafere eş değerdir. Bu evrede kahraman aslında başladığı noktaya kısmen geri döner. Zaten bütün o maceralar ve zorlu yollar bu evreye (eve dönüş evresi) ulaşma çabasıdır. Her şey eski haline yani normale döndüğü için kendimizi derin bir hohhh çekerken buluruz. Böylelikle geride bıraktığı iz hafızalarımıza kazınır ve kahramanı benimseyip kahramanımız demeye başlarız.
İşte iyi bir macera kurgusunun kahraman senaryosu bundan ibarettir. Objektif olarak baktığımızda hayranlık uyandıran tüm o kahramanlık filmleri, aslında birbirinin benzeridir. Sadece kahraman ve yaşadığı maceralar farklıdır hepsi o kadar.
Bir de giydiği forma değişiyor🙃
Bir de tayt tabi 😀
forma tayf ve pelerin =amerikan kahramanları
merhaba çok güzel ve anlamlı olmuş.