Avrupa’ya ücretsiz gitmek; eminim ki bir çoğunuzun hayalidir. 2011-2012 yılında AGH projesi ile Avrupa’ya ücretsiz giden biri olduğum için hem bu konudaki deneyimlerimi paylaşmak, hem de Avrupa’ya ücretsiz nasıl gidilir? sorusunu sizler için cevaplamak istedim. Öncelikle ücretsiz olması nedeniyle elbette bir çok kişiye cazip geldiği için, bu deneyimi yaşamak isteyenleri de doğru yönlendirmeyi hedefliyorum. Bu yüzden soru cevap şeklinde konuyla ilgili aklınıza takılan tüm soruları cevaplayacağım.
Ne yani tamamen mi ücretsiz?
Hani bazı projeler ve çalışmalar vardır. Önce size ücretsiz derler ama sonrasında ufak tefek masraflar çıkarırlar. Fakat Bu proje kapsamında kesinlikle hiçbir ödeme yapmanız gerekmiyor! Çünkü benim 6 aylık Polonya EVS projemde (konaklama, yeme-içme, cep harçlığı, vize vb.) gibi bütün masraflarım karşılandı. O yüzden tamamen ücretsiz.
Avrupa’ya ücretsiz nasıl gidilir?
Erasmus Plus (Erasmus+); kapsamında düzenlenen uygun projelere başvurabilirsiniz. Ancak Erasmus ve Erasmus Plus birbirinden farklıdır. Erasmus’ta öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliği için bir çok şey ve kriter gerekli iken, Erasmus Plus kapsamında var olan; gençlik değişimi, gençlik çalışanlarının hareketliliği ve Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) projelerinin hiç bir ön koşulu bulunmamaktadır. Katılımcıların hemen her masrafı (yol, yemek, konaklama, vize vb.) Avrupa Komisyonu tarafından karşılanmaktadır. Yani genel anlamda Avrupa’ya ücretsiz gitmek isteyenlerin izlemesi gereken üç yol var:
- 1. Gençlik değişimi: 5-25 gün arasında gerçekleşen gençlik değişim projeleridir. Yol, yemek, konaklama, vize vb. her şey karşılanıyor. üstelik dil zorunluluğu yok.
- 2. Eğitim Kursu Programları (ya da yeni ismi ile; Gençlik Çalışanlarının Hareketliliği) 60 güne kadar bir Avrupa ülkesinde 18+ yaşa sahip olan herkesin katılabileceği eğitim kursu programları olup, yine yol, yemek, konaklama, vize vb. tüm masraflarınız karşılanıyor.
- 3. Avrupa Gönüllü Hizmeti (AGH) ya da İngilizce adı ile (European Voluntary Service); ya da kısaca (EVS) Uzun dönem bir şey arayanlar için; en uygun ve ideal olandır. 2-12 ay arasında, 17-30 yaş herkesin katılabileceği, dil vb. hiç bir şartı olmayan bir gönüllülük programı olup; yine yol, yemek, konaklama, vize vb. tüm masraflar karşılandığı gibi, gittiğiniz ülkeye göre bir de cep harçlığı alıyorsunuz. Tek yapmanız gereken şey gönüllülük! (be volunteer) Ayrıca gittiğiniz ülkenin dilini ücretsiz öğrenme hakkınız ve her şeyi karşılayan (hamile kalsanız bile ödeyen) bir sigortanız oluyor.
Nereye, Nasıl Başvuracağım?
Diyelim ki karar verdiniz ve gitmek istiyorsunuz. Ancak nereye ve nasıl başvuracağınızı bilmiyorsunuz. Öncelikle bir kurum ve proje bulmanız gerekiyor. Çünkü AGH projeleri atılması gereken ilk adım ev sahibi ve gönderen kuruluş bulmaktır. Adına Volunteer Database denilen Vopool.net bu konuda sizlere yardımcı olacaktır. Bu yüzden öncelikle buraya girerek bir profil oluşturun. Vopool oldukça kolay bir kullanıma sahip olduğu için, arama seçenekleriyle kolay bir şekilde proje ve kuruluş bulabilirsiniz.
Şu linkleri de işinize yarar diye ekliyorum:
AGH’ye nasıl başvurulur?
AGH’de konaklama hakkında
AGH’de cep harçlığı
Kuruluşların bu kapsamdaki rolleri nelerdir?
- Gönderen Kuruluş (Sending Organisation): Yurt dışına gönüllü göndermeye yetkili kuruluşlar.
- Ev Sahibi Kuruluş (Receiving/Hosting Organisation): Yurt dışından gelecek olan gönüllülere ev sahipliği yapmaya yetkili kuruluşlar.
- Koordinatör Kuruluş (Coordinating Organisation): Bir AGH projesi için mali bütçe başvurusu yapmaya ve alınan hibeyi yönetmeye yetkili kuruluşlar.
Yani size düşen görev, bir ev sahibi kuruluş bulmak!
Bunun için öncelikle bir Europass CV (İngilizce) ve bir de Motivasyon Mektubu (İngilizce) hazırlamanız gerekmektedir. Aşağıda vermiş olduğum linkler işinize yarayacaktır.
Europass CV oluşturmak için: https://europass.cedefop.europa.eu/tr/documents/curriculum-vitae
Motivasyon Mektubu için: http://vopool.net/blog/agh-motivasyon-mektubu-nasl-yazlr_5.html
Ne tür şartlar gerektiriyor?
Yukarıda bahsetmiş olduğum Erasmus+ kapsamında var olan; Gençlik Değişimi, Gençlik Çalışanlarının Hareketliliği ve Avrupa Gönüllü Hizmeti için projelere başvurduğunuz taktirde, Avrupa’ya ücretsiz gitmek için özel bir şart gerekmiyor. Sadece 17-30 yaş arasında TC vatandaşı olmanız yetiyor. Yani yabancı dil, mezuniyet, askerlik vb. gibi zorunluluklar bulunmamaktadır! (sadece eğitim kursu projelerinde orta düzeyde İngilizce isteniyor o kadar) Bunu da zaten bulmuş olduğunuz proje açıklamalarında görürsünüz. (En az orta düzey İngilizce bilen, ya da hiç bilmeyen şeklinde belirtiyorlar)
Ne kadar sürüyor?
Projeler uzun ve kısa dönem olmak üzere ikiye ayrılır. Kısa dönem (5-25 gün arası), uzun dönem (2-12 ay) Tamamen sizin seçmiş olduğunu projeye bağlı olarak gerçekleştiğinden, proje başvurularında bulunurken bu konuya dikkat etmeniz gerekiyor.
Projeler kimler tarafından düzenleniyor?
Dernekler, Vakıflar, AB ofisleri, Valilik AB ofisleri, Üniversiteler vb. (kısacası tüm kar amacı gütmeyen kuruluşlar diyebiliriz) Bu konuda detaylı bilgi için Türkiye Ulusal Ajans sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Ayrıca Ulusal Ajans’ın AGH hakkındaki bilgilendirme yazısı da işinize yarayabilir. Avrupa Gönüllü Hizmeti Bilgi
Destek alabileceğim kişilere nasıl ulaşabilirim?
Tamam okuduk ama kafamda hala deli sorular diyorsanız Eurodesk temas noktaları size yardımcı olabilir. Eurodesk temas noktalarından size en yakın eurodesk temas noktası ile iletişime geçerek aklınıza takılan her türlü soruyu sorabilirsiniz. Temas noktaları listesi
Ayrıca,bu alanda faaliyet gösteren Gençlik Çalışmaları Derneği gönderen ve ev sahibi kuruluş olarak, eminim ki size de faydalı olacaklardır. Kendileriyle iletişime geçebilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz. Web: www.youth.org.tr info@youth.org.tr
Bilgilendirici bir yazı olmuş. Elinize sağlık. 🙏
Bilmediğim bir konuydu makaleniz için sağolun