Şu anda aklınızda bazı soru işaretleri ve tahminler olduğunu biliyorum. Zincirleme konu ile blog yazma tekniği adını ilk kez duyduğunuzu da eminim. Çünkü tamamen kendi geliştirmiş olduğum bir yöntem olduğu için adını da en uygun gördüğüm şekilde böyle koymak istedim. Faydalıdır, değildir orasını deneme yanılmalar ile öğreneceğimiz için, konunun tartışmaya açık olduğunu da ayrıca belirtmek isterim.
Hemen her blogda hayata dair bir çok yazının yer aldığı belirli bir kategori vardır. Kimisi adını ”yaşamdan yazılar” ya da ilgi çekici olması açısından ”neler oluyor hayatta” gibi koymuştur ama konu yine hayatın içindendir. Ve genellikle yazarın farkında olmadan ”deneme” ve araştırma kategorisine giren yazılardır. Ancak biz bu tür yazıları kaleme alırken, odak noktamızı ne yazık ki tek bir noktada topluyoruz. Bu da bizi yazmakta olduğumuz konunun derinlerine inmemize engel oluyor. Zincirleme konu ile blog yazma tekniği ise tam da bu noktada devreye giriyor. Daha iyi anlayabilmeniz için örnek bir konu başlığı seçerek ilerleyelim.
Örnek konu başlığı : Araç satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Bence gayet makul, tamamen hayatın içinden ve ilgi çekici bir konu. Sizin için de öyle olduğunu varsayıyorum. Bu konu için neler yazabiliriz, gelin hep birlikte genel alt başlıklar oluşturalım.
- Aracın yaşı,
- Hasar durumu,
- Rengi,
- Kaç kilometrede olduğu.
Örnek vermiş olduğumuz konu başlığındaki ana odak noktamız ”araç satın almak” olduğu için zincirleme konularımızı da bu başlık üzerinden yürüteceğiz. Yani bu konuda herkesin yazmış olduğu genel başlıklar ve bizim konuyla bağlantısı olabileceğini düşündüğümüz +başlıkları bulmaya çalışacağız. Yukarıdaki başlıklardan hariç, aklıma gelenleri sırasıyla yazayım.
- Bütçe hesaplama,
- Araç satın almak için en uygun krediyi veren bankalar,
- Aracın piyasa durumu (Aldıktan sonra kolay satabilir miyiz?)
- Hangi araçların yedek parçaları ucuz-pahalı
Gördüğünüz gibi konuyla bağlantılı +4 adet alt başlık daha eklemiş olduk. Bu durumda yazacağımız konunun kalitesini de bir tık daha arttırmış olduk.
Zincirleme konu ile blog yazma tekniği gördüğünüz gibi oldukça basit ve birazcık hayal gücümüzü kullanmaya dayalı, uygulanması kolay bir tekniktir. Size düşen ise sadece ana konu ile bağlantılı olabileceğini düşündüğünüz faydalı alt başlıklar bulmaktır.
Kısaca domates deyince aklınıza sadece menemen gelmesin. Nerede, hangi iklimde yetişir, turşusu nasıl yapılır, nasıl muhafaza edilir gibi bir çok zincir konuyu da bulmaya çalışın.
Benzer konu : İnsan Neden Yazar? | Yazan İnsanların Ortak Noktası Nedir?
Blog yazmaya yeni başlayacaklar için ışık tutan bir yazı olmuş. “Zincirleme konu ile blog yazma tekniği” ismi size ait olsa da mantık genel anlamda aynı. Birbirini tamamlayan makaleler ve kendi içlerinde oluşturulan köprü bağlantılar ile hem ziyaretçilere konuyla ilgili daha detaylı bilgi verilir, hemde SEO açısından önemli bir artı puan kazanılır. Güzel bir makale olmuş. Teşekkürler.
Aslında bu tür yazıları yazmadan önce iki kez düşünüyorum. Naçizane kendi tecrübelerime dayanarak arada bir iki yazı yazsam da yine de birilerinin çıkıp ”bilmişlik taslıyor” demesinden korkuyorum.