Selamun aleyküm yerine merhaba demek, zaman zaman bir çoğumuzun farkında olmadan hatta bir refleks haline getirdiği bir davranıştır. Garip olduğunu itiraf etmeliyim ama bu tutumsuz davranışın elbette nedenleri var. Bir şeyi başka bir şeyle kıyaslamaktan aslında hep nefret etmişimdir. Fakat girilen ortamda bazen merhaba, bazen ise selamun aleyküm demenin tuhaf olduğunu fark edince, bu konuda düşüncelerimi yazmak istedim.
Öncelikle herkese merhabalar ya da selamun aleykümlar.
Bazen biri bize ne yaptığımızı söyleyene dek, yapmış olduğumuz şeyin farkında olmayız ya, bu merhaba ve selamun aleyküm da öyle bir şey aslında.
Bilmeyenler için kısa bir bilgilendirme olsun diye ”Merhaba” ne demek? biraz bundan bahsedeyim. Ben zaten biliyordum ama yanlış bilgi vermemek adına bildiğimin doğruluğunu teyit etmek için az evvel tekrar bir araştırma yaptım. Merhaba demek farsça kökenli bir kelime olup anlamı ”Benden size zarar gelmez” demektir. Yani tanımadığınız birisi size merhaba diyorsa ”korkma be oğlumm bişey yapmicam” olarak da anlayabilirsiniz. Tabi söyleyen kişinin de merhaba derken anlamını biliyor olduğunu var sayarsak.
Peki bazen neden merhaba diyoruz?
Bunun farkına varınca komik bir durum olduğunu anladım. Ne bileyim bir müşteri hizmetleri numarasını aradığınızda, sorununuzu anlatmadan önce konuşmaya hep merhabalarrr diye girersiniz. Ya da bir erkek olarak bir bayanla ilk tanışmanızda merhaba dersiniz. (bayan, kadın işte takılma geç) Adına elit kesim farkı mı yoksa başka bir şey mi dersiniz artık. Ama genellikle girilen ortama bir ayak uydurmadır bu.
Bazen neden selamun aleyküm?
Bu durum erkekler arasında tabi ki daha yaygındır. Selam Allah’ın selamı der verirsiniz. Ya da her gün alış veriş yaptığınız bakkal Ergün abi ye selamun aleyküm dersiniz. (bizim bakkal) Çünkü bilirsiniz ki Ergün abiye merhaba dediğinizde, muhtemelen size şöyle tepki verir:
– Selamun aleyküm desene oğlum merhaba ne?
Siz de bunu bildiğiniz için selamun aleyküm dersiniz. Adına nabza göre şerbet vermek mi dersiniz artık öyle bir şey işte.
Arada kalanlar! (Benim en sevdiklerim)
Bu tamamen farklı bir durum. Aslında en bok durum. Çünkü ne diyeceğinizi kestiremediğiniz bir ortam olur ya hani. Kendinizi bir anda merhaba derken bulursunuz sonra.. Oradan hemen biri atlar.
– Merhaba ne laa selamun aleyküm desene..
Ya da alttan alttan lafı koyar. Sizin merhabanıza aleyküm selam derler. O an da her şey bitmiştir zaten. Mahçupluk, utangaçlık, kızarıklık, morarıklık mal gibi kalırsınız yani. Bu bir denge aslında, diliniz girdiğiniz ortama ya da konuştuğunuz kişiye göre hemen şekil alıp ona göre hitap şekli buluyor.
Ama bence çokta önemli değil. Ha merhaba, ha selamun aleyküm. İkisi de aynı eve farklı kapılardan girmek 🙂
Başka da bir şey değil.
Sevgiyle kalın.
Cümleten iyi akşamlar. / Dün çay dökülen parmağımın, bugün balon gibi şişip ardından patlamasıyla, sağa sola deyip yanmasın diye üzerine yara bandı yapıştırdıktan sonra yazıldı. 26/02/2016 23:44
Selamın hello!… Diyelim böylece merhaba yerine aleykum selam dedirtenleri daha da cildirtalim.
Yok ya ortada öyle çıldıracak ya da çıldırtacak bir durum yok 🙂